THEPOWERGAME
Η Ρωσία προσπαθεί, αλλά αποτυγχάνει, να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για αγαθά υψηλής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς και τον ενεργειακό της τομέα και αγωνίζεται να αποκτήσει διεθνή χρηματοδότηση, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ο’Μπράιαν.
Η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Βρετανία έχουν επιβάλλει στην Μόσχα σωρεία κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, μπλοκάροντας την πρόσβαση της στα δικά της συναλλαγματικά αποθέματα, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην προηγμένη δυτική τεχνολογία, για να περιορίσει την δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει εξοπλισμό και χρηματοδότηση
«Βλέπουμε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν» δήλωσε ο Ο’ Μπράιαν στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στις Βρυξέλλες όπου είχε συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους. «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει εξοπλισμό και χρηματοδότηση. Δεν πιστεύουμε ότι τα καταφέρνει καλά».
«Βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό μια υποκατάσταση με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας: ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικού επιπέδου εξοπλισμό στόχευσης και επικοινωνιών», είπε. «Αν θέλουν να προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για έναν σκοπό για τον οποίο δεν προορίζονται, αυτό είναι υπέροχο, καν’ το μόνος σου (do-it-yourself), αλλά δεν είναι τρόπος να διευθύνεις μια σύγχρονη ένοπλη σύγκρουση ή μια οικονομία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι ο οικονομικός «αστραπιαίος πόλεμος» της Δύσης απέτυχε, αν και παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί ζημιά στην οικονομία του 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εξοπλισμός διπλής χρήσης
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για το ότι η Κίνα ή η Ινδία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις, πουλώντας εξοπλισμό διπλής χρήσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ο Ο’ Μπράιαν δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε να αποκτήσει τέτοιου είδους εξοπλισμό με αυτόν τον τρόπο.
«Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αγοράζει από άγνωστους προμηθευτές σε αβέβαιες τιμές και να αποκτά εξοπλισμό άγνωστης ποιότητας. Δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει μια σύγχρονη οικονομία σε αυτή τη βάση», δήλωσε.
Είπε επίσης ότι οι δυτικές χώρες θα επιδιώξουν να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Μόσχα τους επόμενους μήνες, κλείνοντας πιθανά κενά στο καθεστώς κυρώσεων και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα «σημεία ασφυξίας» της ρωσικής οικονομίας.