THEPOWERGAME
Ο υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συζητήσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή, Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται η αγορά ενέργειας ενώ θα μειωθούν τα συνολικά ρωσικά έσοδα από το αργό.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν το μέτρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Ελβετία θα απαγορεύσουν στις επιχειρήσεις τη χρηματοδότηση και ασφάλισης σε ρωσικά δεξαμενόπλοια από τον Δεκέμβριο.
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσει και άλλους «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς να μειώσουν τις τιμές τους γεγονός που θα καλύψεις μέρος των ελλείψεων και θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «πιστεύουμε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλήξουμε τα έσοδα του Πούτιν και να μειώσουμε παράλληλα τις παγκόσμιες ενεργειακές τιμές». «Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνο εμείς — είναι επίσης μια συνεργασία με τους συμμάχους μας στην G7».
Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Η G7 που περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά – δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να προχωρήσει στην «σταδιακή κατάργηση ή απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου». Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το να επιτραπούν παγκόσμιες αγορές σε ή κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής θα οδηγούσε άλλους αγοραστές να αναζητήσουν την ίδια έκπτωση γεγονός που θα μειώσει τελικά τις ελλείψεις στην αγορά αλλά και τις τιμές ενέργειας και θα υποχρεώσει τη Ρωσία να εξάγει με μεγαλύτερη έκπτωση — μειώνοντας εν τέλει τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας.
Οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο υποσχέθηκαν να εξετάσουν το σχέδιο του πλαφόν αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν υποστήριξη από άλλες χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο μια ιδέα που αξίζει να διερευνηθεί, είναι μια ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί και ανυπομονούμε να ακούσουμε τι λένε οι υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το σχέδιο, με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι να λέει ότι θα είναι «πιο αποτελεσματικό εάν υποστηριχθεί από τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό».