THEPOWERGAME
Τη «μεγάλη έξοδο» ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι γερμανικές βιομηχανίες από τη Γερμανία, καθώς το ιλιγγιώδες κόστος της ενέργειας αυξάνεται αδιάκοπα σε καθημερινή βάση. Η καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης, κινδυνεύει από σταδιακή αποβιομηχάνιση, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σολτς, καθώς οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και οι πιθανές ελλείψεις ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες προς άλλες αγορές.
Σημειώνεται πως οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος να κυμαίνεται πλέον άνω των 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από μόλις μία διετία η τιμή αυτή κυμαινόταν στα 40 ευρώ. Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει κάπως τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι προστατευμένες και πολλές θα αναγκαστούν να μεταβιβάσουν την ακρίβεια στους καταναλωτές ή ακόμη και να κλείσουν.
Φόβοι για σταδιακή αποβιομηχάνιση
«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο ισχυρός στη Γερμανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. Η Γερμανία είναι από τις χώρες στην ΕΕ που βασιζόταν στο ρωσικό φυσικό αέριο όσο καμία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της.
Ταυτοχρόνως, όπως τονίζει ο Ματίας Ρους, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο βιομηχανίας χημικών με μονάδες παραγωγής σε 27 χώρες «οι τιμές της ενέργειας αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για πολλές βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας που δραστηριοποιούνται και ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά».
Ένα ζοφερό σενάριο
Όπως είναι φυσικό τη μεγαλύτερη πίεση προκαλούν οι τιμές του φυσικού αερίου που βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκαν την Πέμπτη, 18 Αυγούστου σε υψηλό ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο αυτή την εποχή.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας καταγράφει μείωση. Το α’ εξάμηνο του έτους, ο όγκος των εισαγόμενων χημικών αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων δεδομένων από την Oxford Economics. Παράλληλα, η παραγωγή χημικών στη χώρα κατέγραψε μείωση, έχοντας υποχωρήσει κατά 8% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Γερμανία πρόκειται να επιδείξει τη χειρότερη επίδοση των οικονομιών της G7 λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι κολοσσοί αναζητούν εναλλακτικές
- Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis AG με έδρα το Αμβούργο, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Roland Harings στις 5 Αυγούστου.
- Ο γίγαντας της ζάχαρης Suedzucker AG εκπόνησε σχέδια έκτακτης ανάγκης ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου σε Γερμανία, είπε ένας εκπρόσωπος μέσω email.
- Η BMW AG εντείνει τις προετοιμασίες της για πιθανή έλλειψη. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο διαθέτει 37 εγκαταστάσεις με αέριο που παράγουν θερμότητα και ηλεκτρισμό σε εργοστάσια στη Γερμανία και την Αυστρία και εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
- Η εταιρεία συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke GmbH σχεδιάζει να κλείσει μια χαρτοποιία στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.
Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να καταλήξει να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Γηραιάς Ηπείρου, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν σοβαρό πλήγμα και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη» υπογραμμίζει.