THEPOWERGAME
Εάν διεξαχθούν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να πρόκειται απλώς για «πολιτικό σόου», αλλά να οδηγήσουν στην ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο συντηρητικός Γιουν Σοκ-γελ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για τις πρώτες εκατό ημέρες του στην εξουσία.
Ο κ. Γιουν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική βοήθεια κατά φάσεις στην Πιονγκγιάνγκ εάν συμφωνήσει να τερματίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να αρχίσει διαδικασία αποπυρηνικοποίησής της, θυμίζοντας ότι είχε προτείνει διάλογο στη Βόρεια Κορέα ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία.
Όμως «ο όποιος διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, ή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων, δεν πρέπει να είναι πολιτικό σόου, πρέπει να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του νέου προέδρου προφανώς αποτελούσαν έμμεση μομφή στις συνόδους κορυφής του προκατόχου του Μουν Τζε-ιν και του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι διαπραγματεύσεις που είχαν σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2019. Η Πιονγκγιάνγκ λέει έκτοτε πως δεν θα παζαρέψει την άμυνά της, αν και ζητεί να αρθούν οι ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.
Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε εδώ και μήνες πως πιθανόν η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η πρώτη της από το 2017, όταν ο κ. Κιμ είχε κηρύξει μονομερώς μορατόριο σε αυτές και στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).
Παράλληλα σήμερα η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση δύο πυραύλων Κρουζ από τις δυτικές της ακτές, την επομένη των προκαταρκτικών κοινών γυμνασίων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που θα ξαναρχίσουν σύντομα. Είχαν ανασταλεί επί των ημερών του κ. Μουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο κ. Γιουν σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Σεούλ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ΛΔ Κορέας εάν εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει να μεταβληθεί το status quo.
Οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και οι πληροφορίες πως ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή αναζωπύρωσαν τον διάλογο για το εάν η Σεούλ πρέπει να αποκτήσει και αυτή πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο κ. Γιουν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη στην τήρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), σημειώνοντας ωστόσο πως συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των «εξωτερικών μέσων αποτροπής» που διαθέτει.