THEPOWERGAME
Μια θετική είδηση σε μια αρνητική συγκυρία αποτελεί η οικονομία της Ιρλανδίας, με τα έσοδα του κράτους να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο χάρις στην παρουσία των τεχνολογικών κολοσσών.
Καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα στην ιστορία της. Μέσα στο επτάμηνο που έληξε τον Ιούλιο, το ιρλανδικό κράτος εισέπραξε 43,7 δισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο 23% ή 8,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Για μια ακόμη φορά, η Ιρλανδία επωφελήθηκε από τους φόρους που καταβάλουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα λόγω του ελκυστικού συντελεστή που περιορίζεται στο 12,5%. Το ήμισυ των εσόδων 15,3 δισ. ευρώ από εταιρικούς φόρους προήλθε από μόνον δέκα ομίλους, εκ των οποίων η Apple, η Google, η Intel, η Meta και η Amazon.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκε επίσης η απασχόληση και οι ξένες επενδύσεις, διαμορφώνοντας μια αξιοζήλευτη εικόνα όταν η πλειοψηφία των κυβερνήσεων προσπαθούν να αποκρούσουν μια ύφεση στις οικονομίες τους. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αναλυτικότερα, αναρριχήθηκαν 9% το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Οπότε, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η κυβέρνηση έχει την εμβέλεια να χρηματοδοτήσει πρόσθετες δαπάνες 7 δισ. ευρώ. Αρχές Ιουλίου, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, δρομολογώντας δαπάνες 5,65 δισ. ευρώ για το 2022 και 2023, αλλά και πρόσθετα φορολογικά μέτρα 1,05 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία και τη διατήρηση κάποιων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας στο πλαίσιο ενός πακέτου 4,5 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο επτάμηνο, ο προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 5,7 δισ. ευρώ πέρσι.
Υψηλές αξίες στην αγορά ακινήτων δυσχεραίνουν την αγορά κατοικίας
Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε συνολικά κατά 6,3% μέσα στο β’ τρίμηνο έναντι του 0,6% που ήταν ο μέσος όρος σε όλη την Ευρωζώνη. Ωστόσο ο πληθωρισμός έφθασε το 9,1% τον Ιούλιο. Ιδιαίτερες δυσκολίες συναντούν οι Ιρλανδοί στην αγορά κατοικίας, όπου η άνοδος των τιμών καθιστά ανέφικτη την ιδιοκατοίκηση για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών, το ποσοστό των Ιρλανδών στην ηλικιακή ομάδα των 25 με 34 ετών που έχουν τη δική τους κατοικία μειώθηκε πάνω από το ήμισυ την περίοδο 2004-2019, δηλαδή υποχώρησε από το 60% στο 27%. Μεγάλη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν περίπου κατά 95 δισ. ευρώ μέσα στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όπως αναφέρεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Εκεί αποτυπώνονται ανησυχίες για ένα διογκούμενο εισοδηματικό χάσμα καθώς τα δύο τρίτα της περιουσίας των νοικοκυριών συνδέεται με τα ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνθήκες στην ιρλανδική οικονομία είναι θετικές ενώ η αύξηση των εταιρειών που ανοίγουν γραφεία στο Δουβλίνο δεν αφήνει να εννοηθεί πως η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας θα ερημώσει όταν αναπροσαρμοστεί ο συντελεστής από το 12,5% στο 15% που είναι ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος. Προς το παρόν πάντως η επιβολή του ελάχιστου εταιρικού φόρου έχει αναβληθεί μέχρι το 2024.