THEPOWERGAME
Η δέσμευση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στο εμπόριο και την ενέργεια έχει θορυβήσει τη Δύση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times. Μάλιστα, ένας από τους έξι υψηλούς αξιωματούχους που μίλησαν ανεπίσημα στη βρετανική εφημερίδα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως οπορτουνιστική, τονίζοντας πως «προσπαθούμε να στρέψουμε την προσοχή των Τούρκων στις ανησυχίες μας».
Ένας ακόμη αξιωματούχος πρότεινε οι κυβερνήσεις της Δύσης να ζητήσουν από τις εταιρείες και τις τράπεζές τους με παρουσία στην Τουρκία να αποσυρθούν από εκεί εάν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στον Πούτιν στο πλαίσιο μιας τετράωρης συνάντησης στο Σότσι την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτή τη φάση, η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από αρκετούς άλλους αξιωματούχους της Δύσης καθώς πρακτικά δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη. Είναι αρκετές οι ξένες εταιρείες που διαθέτουν εργοστασιακές μονάδες στην Τουρκία, όπως η Coca Cola, η Ford, η Bosch και η ΒΡ, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Στη συνάντηση του Σότσι, η δεύτερη μεταξύ των ηγετών μέσα σε διάστημα μηνός, η Τουρκία συμφώνησε να πληρώνει το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία σε ρούβλια. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τον τουρισμό και την πληροφορική.
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν «όλο και πιο στενά» τη ρωσοτουρκική συνεργασία, φοβούμενος μήπως η Τουρκία εξελιχθεί ως μια άτυπη πλατφόρμα εμπορίου για τη Ρωσία. Από τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στο Κίεβο, η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως οι χώρες που θα βοηθήσουν τη Ρωσία να διαφύγει των μέτρων εις βάρος της διατρέχουν τον κίνδυνο των δευτερευόντων κυρώσεων. Αλλά, σε γενικές γραμμές, η Τουρκία έχει καταφέρει να διαφύγει μέχρι σήμερα από το μικροσκόπιο της Δύσης παρά το ότι έχει προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στις λίστες για τη στήριξή τους προς στο Κρεμλίνο.
Το πιο μελανό σημείο της τουρκικής οικονομίας είναι ο υψηλός πληθωρισμός που τον Ιούλιο κινήθηκε στο 79,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι αρκετά υψηλότερος. Σε κάθε περίπτωση το υψηλό κόστος της ενέργειας και των τροφίμων παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως έχει πράξει η Δύση, λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Ρωσία σε χαμηλότερο αντίτιμο από τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως υπήρξαν «πολύ σημαντικές εξελίξεις» σ΄ότι αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών Μir. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εγκαινίασε το σύστημα αυτό το 2017, το οποίο ανέπτυξε η βελγική εταιρεία OpenWay. Πληροφορίες θέλουν το Κρεμλίνο να μεθόδευσε τη δημιουργία του Mir μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία της από εταιρείες όπως η Visa και Mastercard, οι οποίες ανέστειλαν φέτος τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό παρά την επιφυλακτικότητα για τα κίνητρα της Άγκυρας στις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δύση. Αφενός είχε απειλήσει με την άσκηση βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αφετέρου μαζί με τον ΟΗΕ εκτέλεσαν χρέη διαμεσολαβητή για τη συμφωνία σιτηρών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο που ανοίγει το δρόμο για την επανέναρξη των εξαγωγών από τη νότια Ουκρανία και μέσα από τα Στενά του Βοσπόρου.