THEPOWERGAME
Μολονότι η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κιέβο για τον απεγκλωβισμό των σιτηρών από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας ανοίγει το δρόμο για την εκφόρτωση των εμπορικών πλοίων με την υφιστάμενη παραγωγή, οι αγρότες της χώρας θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επόμενη σοδειά κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες ώστε να μεταφερθεί με τη σειρά της στα σιλό και αποσταλεί στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή τα απέραντα χωράφια της Ουκρανίας αποτέλεσαν από την αρχή του πολέμου έναν από τους επικρατέστερους στόχους των σφοδρών επιθέσεων της Ρωσίας, το νέο καλλιεργητικό έτος -από τη σπορά αυτού του φθινοπώρου μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου καλοκαιριού-αποτελεί μια δύσκολη αποστολή σε πολλαπλά επίπεδα.
Πέντε μήνες μετά την κήρυξη του πολέμου από τη Μόσχα, εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι στενά όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τα ρωσικά στρατεύματα να κινούνται και προς τον νότιο τμήμα της χώρας για να απωθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν καταφέρει να κερδίζουν έδαφος στο ανατολικό τμήμα.
Οι αγρότες μιας από τις εύφορες χώρες της γης μιλούν στους New York Times για την καταστροφή που έχει υποστεί η γη τους ύστερα από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς των Ρώσων και την επέλαση των τανκς. Συν τοις άλλοις, οι εργασίες στα χωράφια είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, επειδή κρύβουν νάρκες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών, οι οποίοι μπαίνουν και στο στόχαστρο των στρατιωτών ως κινούμενοι στόχοι. Τόσο οι Ουκρανοί αγρότες όσο και οι στρατιώτες αποκαλύπτουν επίσης πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στοχεύουν σκόπιμα κάποια χωράφια σιταριού ή κριθαριού για να προκαλέσουν πυρκαγιές ή πυροβολούν όσους δουλεύουν στα χωράφια. Είναι μια μορφή οικονομικού σαμποτάζ.
Αλλά οι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς καθώς η επιβίωση τους και η οικονομία τους εξαρτώνται από την παραγωγή σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού αλλά και ηλιέλαιου. Δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, ο αγροτικός κλάδος αναλογεί στο 11% του ΑΕΠ και απασχολούσε πριν το πόλεμο ένα εκατομμύριο άτομα. Τα γεωργικά προϊόντα αναλογούν στο 41% των εξαγωγών, σύμφωνα με περσινά στοιχεία. Φέτος εκτιμάται πως τα απολεσθέντα κέρδη, οι ζημιές από την καταστροφή γεωργικού εξοπλισμού και η αύξηση των μεταφορικών θα κοστίσουν στον κλάδο περίπου 23 δισ. δολάρια.
Οι ελπίδες για την επανέναρξη των εξαγωγών αναπτερώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με την αποχώρηση του πρώτου εμπορικού πλοίου με 26.000 τόνους καλαμποκιού από το λιμάνι της Οδησσού. Παραμένουν σε αναμονή ακόμη 20 εκατ. τόνοι που επρόκειτο για μεταφερθούν από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας, κυρίως, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αλλά ακινητοποιήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής. Αν και οι εξαγωγές από την επόμενη σοδειά αναμένεται να κινηθούν στο ήμισυ των 5,1 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν πέρσι, τα έσοδα αυτά είναι πολύτιμα σε μια οικονομία που προσπαθεί να επιβιώσει από έναν πόλεμο.