THEPOWERGAME
H Uniper, ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος που έλαβε οικονομική βοήθεια 15 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή τη φορά, προειδοποίησε για «ασυνήθιστη» λειτουργία εργοστασίου με καύση άνθρακα, καθώς η μεταφορά κάρβουνου από τον Ρήνο δυσχεραίνεται λόγω της μεγάλης πτώσης της στάθμης του νερού.
Στις όχθες του Ρήνου έχουν εγκατασταθεί μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και μια από αυτές είναι το εργοστάσιο Staudinger-5 της Uniper. Λόγω, όμως, των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα, η στάθμη του ποταμού έχει χαμηλώσει τόσο που εξετάζεται ακόμη και η απαγόρευση της διέλευσης των εμπορικών πλοίων αυτήν την εποχή.
Είναι μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Λόγω της συμπαράστασης της Ε.Ε στην Ουκρανία ύστερα από τον πόλεμο που της κήρυξε η Μόσχα και των συνακόλουθων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, η Gazprom μείωσε δραματικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τα μέσα Ιουνίου.
Έτσι, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με υπέρμετρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένη και ήδη βρίσκεται στη 2η φάση του έκτακτου σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην 3η φάση περιλαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες της χώρας, με κίνδυνο να επηρεαστεί δυσμενώς η συνολική πορεία της οικονομίας. Επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν μέχρι σήμερα ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην τροφοδοσία των εργοστασιακών μονάδων με φυσικό αέριο και επισημαίνουν πως εάν οι προμήθειες δεν υποχωρήσουν χαμηλότερα από το 50% της μέγιστης ζήτησης τότε θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων αναγκάστηκε να δώσει εντολή για την προσωρινή επαναλειτουργία των εργοστασίων άνθρακα, θυσιάζοντας έτσι ένα κομμάτι των σχεδίων για την πράσινη μετάβαση.
Ως εκ τούτου, η χαμηλή στάθμη του νερού στον Ρήνο προσθέτει έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας στην λήψη μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν όψει του χειμώνα. Από τα κανάλια του ποταμού μεταφέρονται ορυκτέλαια, δομικά υλικά, σιδηρομεταλλεύματα, χάλυβας, τρόφιμα, μέταλλα και άλλα προϊόντα. Αλλά η μεταφορά άνθρακα και πετρελαιοειδών δυσχεραίνεται ιδιαίτερα όταν χαμηλώνει η στάθμη του νερού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτιμάται πως θα χαμηλώσει 47 εκατοστά που σημαίνει πως για επτά εκατοστά θα είναι αδιάβατο, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Μέτρα και σε άλλες χώρες της ΕΕ
Αλλά δεν είναι μόνον η Γερμανία που αντιμετωπίζει προβλήματα. Προ ημερών, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νέα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Μαδρίτη, ουσιαστικά, έθεσε κατώτατο όριο στον κλιματισμό των εσωτερικών χώρων στους 27 βαθμούς Κελσίου ή ανώτατο όριο στην θέρμανση στους 19ο C μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Απαγόρευσε τον φωτισμό των αξιοθέατων και των βιτρινών στα εμπορικά καταστήματα μετά τις 10.00 μ.μ, ενώ κάθε κατάστημα θα πρέπει να παρουσιάζει σε ηλεκτρονική επιγραφή στην είσοδό του, την εσωτερική θερμοκρασία.
Ανάλογα μέτρα έχουν πάρει διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι. Μάλιστα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτά τα παράθυρα και τις πόρτες όσο λειτουργεί ο κλιματισμός.