THEPOWERGAME
Η πρόσφατη επιδείνωση της προοπτικής στην παγκόσμια οικονομία πιθανότητα να αποθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δυο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους, σε μια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου. Όλοι οι παίκτες του παγκόσμιου ενεργειακού κλάδου διένυσαν την τελευταία διετία μεγάλες ανατροπές στις τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση, στην κερδοφορία τους. Μετά τη βαθιά ύφεση που έφερε η πανδημία της νόσου Covid-19, ελλοχεύουν κίνδυνοι για νέα κρίση λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία,
Γι’ αυτό, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, δηλαδή των 13 κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και ακόμα 10 πετρελαιοπαραγωγών κρατών με πρωταγωνιστή τη Ρωσία, σήμερα, Τετάρτη αποκτά μεγάλη σημασία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, οι τιμές έχουν κινηθεί από τα 19 δολάρια το βαρέλι στα 139 δολάρια, λόγω της απότομης υποχώρησης της ζήτησης από τα lockdowns της πανδημίας και των τριβών μεταξύ Δύσης-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αβεβαιότητα κλονίζει τις τιμές του μαύρου χρυσού
Ναι μεν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παραμένουν σήμερα ικανοποιητικές, επιτρέποντας στον ΟΠΕΚ+ να επαναφέρει σταδιακά την ημερήσια παραγωγή στα προ πανδημίας επίπεδα ύστερα από την ιστορική μείωση των 9,7 εκατ. βαρελιών που επιβλήθηκε τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, η υποχώρησή της τιμής του αργού πετρελαίου στα 94 με 95 δολάρια το βαρέλι το πρώτο 48ώρο του Αυγούστου επαναφέρει δυσάρεστες μνήμες. Ο παράγοντας της αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάπτυξη επανέρχεται όσο η Ευρώπη αποκόβεται από τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας και καλπάζει ο πληθωρισμός στην ενέργεια.
Η Ευρώπη συνεχίζει να προμηθεύεται καύσιμα από τη Ρωσία
Αν και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο έχει υποχωρήσει πάνω από 8% τον Ιούλιο ακριβώς λόγω αυτής της αβεβαιότητας, η Ρωσία επωφελείται από μια ετήσια άνοδο της τάξεως του 38%. Aν και η Ε.Ε έχει δεσμευτεί πως θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στα τέλη του έτους, η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν μεγάλοι εισαγωγείς καυσίμων από τη χώρα. Παρά τη σταδιακή μείωση των παραγγελιών λόγω της διεθνούς κατακραυγής για την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιπροσώπευε τον Μάιο το ήμισυ των εισαγωγών καυσίμων τύπου ντίζελ στην Ευρώπη, επισκιάζοντας άλλους προμηθευτές από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg.
Προτεραιότητα για το Ριάντ η ενότητα του ΟΠΕΚ+
Εντούτοις, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ο ρόλος της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ θα εξασθενίσει λόγω των δυτικών κυρώσεων. Ήδη πωλεί στην Κίνα και την Ινδία αλλά με αντίτιμο χαμηλότερο των τιμών στις διεθνείς αγορές. Από την άλλη πλευρά, η ενότητα και συνοχή του ΟΠΕΚ+ αποτελούν προτεραιότητα για το Ριάντ, επισημαίνουν ειδήμονες του κλάδου. Λίγο μετά την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Σαουδική Αραβία στα μέσα Ιουλίου όπου πρόβαλε το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Σε αυτήν την συνάντηση, οι δυο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκαν στους κοινούς τους στόχους ώστε να θωρακιστεί η σταθερότητα των τιμών, ανακοίνωσε η Μόσχα.
Σε αυτή τη φάση, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να τονώσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου πέραν της ημερήσιας αύξησης των 648.000 βαρελιών την ημέρα που είχε αποφασιστεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν περιθώρια για να τονώσουν δραστικά την ημερήσια παραγωγή τους. Υπολογίζεται πως μόνον η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας εξαντλείται στο ένα εκατομμύριο βαρέλια, ημερησίως. Μερίδα αναλυτών θεωρούν πως ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αποφασίσει καμία αλλαγή. «Αν και η συνεδρίαση πλησιάζει, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει» σχολιάζει ένας αναλυτής στην εξειδικευμένη Angus Media.
«Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αποφασίσει – οδηγούμε την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα και διατηρούμε την πλεονάζουσα παραγωγική μας ικανότητα;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Πωλ Σανκεϊ της Sankey Research στο CNBC. «Ή προσθέτουμε πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές;» προσθέτει ο ίδιος. Πάντως, η αποκατάσταση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Λιβύη στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στον ημερήσιο μέσον όρο πριν από τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Ιουνίου, ενδεχομένως να δίνει περιθώρια στον ΟΠΕΚ+ να μην κάνει κάτι παραπάνω.