THEPOWERGAME
Στο χειρότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ελλείψεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Την ίδια ώρα, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,50%) επαναφέρει στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις περί επικείμενης ύφεσης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 99 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 103,5 μονάδων τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 102 μονάδες.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ηγήθηκε της πτώσης, διολισθαίνοντας σε ιστορικό χαμηλό, ενόσω τα νοικοκυριά «τρομάζουν» στη σκέψη του τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι τυχαίο ότι 11 από τις συνολικά 19 χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Η αισιοδοξία έχει υπαναχωρήσει σ’ όλους τους υπό εξέταση κλάδους, με σημαντικές μειώσεις να καταγράφονται σε βιομηχανία και υπηρεσίες. Ελαφρώς ηπιότερη αποδείχθηκε η κάμψη σε λιανεμπόριο και κατασκευές.
Το βλέμμα της Ευρώπης είναι στραμμένο στο Κρεμλίνο και τις παραδόσεις φυσικού αερίου, οι οποίες βαίνουν μειούμενες, ως αντίποινα της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια πλήρης διακοπής των ροών θα μπορούσε να οδηγήσει την Ε.Ε. σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, κάτι που θα συνεπάγεται τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Μια πρώτη γεύση της οικονομικής επιβράδυνσης αναμένεται να καταγραφεί στα αυριανά στοιχεία της Κομισιόν για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Goldman Sachs, οι χώρες της Ευρωζώνης ήδη βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Πέραν της ενέργειας, στο αρνητικό περιβάλλον συμβάλλει τόσο το τέλος του μετα-πανδημικού rebound στις υπηρεσίες, όσο και η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.
Ο πληθωρισμός, στο μεταξύ, αναμένεται να καταρρίψει ακόμη ένα ρεκόρ τον Ιούλιο (8,6% τον Ιούνιο), κάτι που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.