THEPOWERGAME
«Ποιος είναι ο Χάντερ Μπάιντεν;» Με αυτό τον τίτλο, μία σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων προβάλλεται αυτό τον καιρό στο συντηρητικό αμερικανικό δίκτυο Fox News, την οποία παρουσιάζει η πρώην δικαστής και στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Τζανίν Πίρο.
Η σειρά είναι επικεντρωμένη σε ένα πρόσωπο που θεωρείται πως έχει τραβήξει την προσοχή (και την μήνιν) του συντηρητικού κατεστημένου στις ΗΠΑ: Του Χάντερ Μπάιντεν, πρωτότοκου γιού του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον πρώτο του γάμο, το πρόσωπο του οποίου, και κυρίως οι τυχοδιωκτικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες ανά τον πλανήτη, τροφοδοτούν πολιτική κριτική (αλλά και θεωρίες συνωμοσίας), αντικαθιστώντας την προσοχή που επιφύλασσαν κάποτε οι Ρεπουμπλικανοί για την Χίλαρι Κλίντον.
Ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν άλλωστε εκείνος για τον οποίο εν πολλοίς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε σε ακροαματική διαδικασία στο Καπιτώλιο (την πρώτη από δύο τέτοιες διαδικασίες), στην οποία πάντως αθωώθηκε.
Η υπόθεση είχε ως εξής: Το 2016, ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να άσκησε πίεση στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, να απολύσει τον δημόσιο κατήγορο Βίκτορ Σόκιν, όπως και έπραξε.
Ο Σόκιν θεωρείτο από τη δύση πως δεν κυνηγούσε ενεργά τη διαφθορά, ωστόσο αργότερα ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι κατηγόρησαν τον Μπάιντεν πως ο λόγος που πίεσε το Κίεβο για την απόλυσή του -παρακρατώντας μάλιστα αμερικανική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων- ήταν γιατί διερευνούσε την εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, στην οποία μέλος του ΔΣ ήταν ο Χάντερ Μπάιντεν.
Τελικά η όλη υπόθεση οδήγησε στην πολιτική παραπομπή του ίδιου του Τραμπ, με το αιτιολογικό ότι είχε πιέσει αργότερα τον νυν πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ξανανοίξει την υπόθεση (και ουσιαστικά να ανακαλύψει «βρωμιά» σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν), σε μία υπόθεση που ονομάστηκε τότε «Ukraine-gate».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι φερόταν μάλιστα να διαβεβαιώνει το Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφώνημα στις 25 Ιουλίου του 2019, πως ο τότε δημόσιος κατήγορος Ρουσλάν Ριαμποσάπκα ήταν «100% δικός του άνθρωπος».
Αυτό τον καιρό πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά κατά πόσο προχώρησε σε παράνομο lobbying η συμβουλευτική Blue Star Strategies, η οποία ανέλαβε την Burisma όταν ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του ΔΣ της. Στην έρευνα συμμετέχει και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ντέλαγουερ, το οποίο ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν και για φορολογικές παραβάσεις.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια καταδίκη σε βάρος του, με τον ίδιο τον υιό Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι έχει επιδείξει «φτωχή κρίση» στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθιστώντας τον πατέρα του εύκολο στόχο σε πολιτικές επιθέσεις, αλλά πως «δεν έχει κάνει κάτι κακό».
Έρευνα των Financial Times μέσω της εταιρείας που παρακολουθεί τον χώρο των ΜΜΕ Critical Mention, έδειξε πως το όνομα του Χάντερ Μπάιντεν έχει αναφερθεί στο Fox News περίπου 9.000 φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή διπλάσιες από τις αντίστοιχες αναφορές που έγιναν στην Χίλαρι Κλίντον.
Η Κίνα, το κοβάλτιο και τα ηλεκτρικά οχήματα
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει έρθει στη δημοσιότητα μία ακόμη υπόθεση, που αφορά σε μια επενδυτική εταιρεία που συνίδρυσε ο Χάντερ Μπάιντεν μαζί με άλλους δύο Αμερικανούς και Κινέζους επενδυτές (μεταξύ των οποίων και η Bank of China) το 2013.
Η Bohai Harvest RST Equity Investment Fund Management Company ή BHR της Σαγκάης (στην οποία οι τρείς Αμερικανοί ήλεγχαν ποσοστό 30%) συμμετείχε το 2016 στην εξαγορά του 80% ενός μεταλλίου κοβαλτίου στο Κονγκό από την κινεζική China Molybdenum έναντι 3,8 δισ. δολαρίων (προηγουμένως το ποσοστό ανήκε σε αμερικανική εταιρεία).
Η συγκεκριμένη υπόθεση εξελίσσεται σε θεωρία συνωμοσίας, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν τον πρόεδρο Μπάιντεν πως ένας από τους λόγους που προτεραιοποιεί τα ηλεκτρικά οχήματα (ΕV) στην ενεργειακή του πολιτική είναι και εκείνη η συμφωνία του γιού του (το κοβάλτιο είναι πρώτη ύλη για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων).
Μία τρίτη υπόθεση, αφορά την πώληση τον Απρίλιο προς την Unipec, θυγατρική εταιρεία της κινεζικής πετρελαϊκής Sinopec, 950.000 βαρελιών αμερικανικού πετρελαίου. Η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχθηκε εν προκειμένω την υψηλότερη χρηματική προσφορά (η Unipec δεν βρίσκεται άλλωστε σε λίστα κυρώσεων).
Ωστόσο ο Χάντερ Μπάιντεν είχε κάποτε εμπορικές συναλλαγές και με τη Sinopec, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, παρότι ποτέ δεν εργάστηκε στην εταιρεία επ’αμοιβή.
Η όλη υπόθεση οδήγησε το συντηρητικό μέσο Federalist να δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο Μπάιντεν πούλησε πετρέλαιο από τα αμερικανικά αποθέματα σε κινεζική ενεργειακή που σχετίζεται με τον στιγματισμένο από τα σκάνδαλα γιό του».
Πάντως η σειρά ντοκιμαντέρ της Τζανίν Πίρο φέρνει στο προσκήνιο και την προσωπική ζωή του Χάντερ Μπάιντεν, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τη σχέση του με τη μητριά του και νυν σύζυγο του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, τα προβλήματά του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και τις κατηγορίες για απιστία που έχει εξαπολύσει σε βάρος του η πρώην σύζυγός του.