THEPOWERGAME
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα για την κατάσταση στην αγορά του πετρελαίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους κόλπους του Opec+, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η τηλεφωνική τους επαφή πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά μια συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου, ντε φάκτο ηγέτη του σαουδαραβικού βασιλείου, και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τζέντα, στη δυτική πλευρά της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συζήτησαν «λεπτομερώς για την κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού στους κόλπους του Opec+», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.
«Επισημάνθηκε με ικανοποίηση ότι οι χώρες μέλη αυτού του σχήματος πληρούν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους ώστε να διατηρούν την ισορροπία και τη σταθερότητα που είναι απαραίτητες στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στον Opec+ μετέχουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι μέλος, καθώς και μια άλλη ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μέλος της οποίας είναι η Ρωσία.
Ο πόλεμος στη Συρία
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τον πόλεμο στη Συρία και συγκεκριμένα για την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα στην οποία μετείχαν η Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, τρεις βασικοί παράγοντες στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή από το 2011.
Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός τεταμένου περιβάλλοντος στην αγορά των υδρογονανθράκων, καθώς η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αστάθεια.
Στις 2 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής από την προβλεπόμενη, ένα βήμα που χαιρέτισε ο Μπάιντεν αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει να υπάρχει περισσότερη προσφορά.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία διαβουλεύτηκε στενά με τη Ρωσία προτού να πιέσει για τις αυξήσεις της παραγωγής.
Το Ριάντ θέλει να διατηρήσει τη Ρωσία επί του σκάφους προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του στην αγορά πετρελαίου, ενώ η Μόσχα επωφελείται να είναι μέλος του ΟΠΕΚ+ σε μια εποχή που η Δύση προσπαθεί να στραγγαλίσει την οικονομία της με κυρώσεις λόγω του πολέμου.