THEPOWERGAME
«Πιστεύω ότι οι φορολογικές περικοπές που χρηματοδοτούνται από το χρέος τη δεδομένη στιγμή θα ήταν λάθος», τόνισε στο BBC News ο Μαρκ Φλάναγκαν, ο οποίος ηγείται της ομάδας του ΔΝΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι πολιτικές αναμετρήσεις για την ανάληψη ηγεσίας έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τις φορολογικές περικοπές.
Οι εκκλήσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής γίνονται όλο και πιο έντονες.
Ενώ ο πρώην υπουργός οικονομικών, Ρίτσι Σούνακ, τίθεται κατά της μείωσης της φορολογίας, άλλοι υποψήφιοι έχουν διαφημίσει υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος και περαιτέρω περικοπών στους φόρους καυσίμων, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι φοροαπαλλαγές θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση για τα νοικοκυριά που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην πιο απότομη αύξηση στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας εδώ και δεκαετίες.
Το ΔΝΤ συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που προβλέπουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει την πιο αργή ανάπτυξη και τον πιο επώδυνο πληθωρισμό από οποιαδήποτε χώρα της G7 το 2023, χάρη, εν μέρει, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μια μεγάλη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο Φλάναγκαν είπε ότι οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να είναι άστοχες και μπορεί ακόμη και να τονώσουν τον πληθωρισμό ενισχύοντας τις δαπάνες.
Τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω φόρου, υποστήριξε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στο μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας.
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ βαθιές – με την οικονομική ανάπτυξη να υστερεί σε σχέση με πολλούς ανταγωνιστές από την οικονομική κρίση του 2007.
Τα φτωχότερα νοικοκυριά στη Γαλλία είναι τώρα 25% πλουσιότερα από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μείνει λιγότερο ανθεκτικά για να αντιμετωπίσουν το τρέχον σοκ του κόστους ζωής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Legal & General, Νάιτζελ Ουίλσον, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η μακροπρόθεσμη υποαπόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά μια χρόνια έλλειψη επενδύσεων.
«Νομίζω ότι [το Ηνωμένο Βασίλειο] είναι γεμάτο δυνατότητες, αλλά μεσολάβησε μια τεράστια περίοδος υποεπενδύσειων για 30, 40 ή 50 χρόνια σε δεξιότητες, σε υποδομές… ως συνέπεια είμαστε χαμηλοί μισθοί, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλή οικονομία ανάπτυξης, γεμάτη πολιτική εσωτερική διαμάχη».