THEPOWERGAME
Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί το μεγαλύτερο τμήμα της Πορτογαλίας, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι αρχές υποχρεώθηκαν να αναπτύξουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Από το κύμα καύσωνα δοκιμάζεται επίσης η γειτονική Ισπανία.
Με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σανταρέμ (βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας) αναζωπυρώθηκε σήμερα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Λόγω πυρκαγιάς, εξάλλου, οι αρχές διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία σε δύο αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν τη Λισαβόνα με το Πόρτο.
Περίπου 1.600 πυροσβέστες με 430 οχήματα και 25 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση 19 πυρκαγιών, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας.
Στους 42 βαθμούς ο υδράργυρος στην Ισπανία
Υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών διατρέχει επίσης η Ισπανία – ιδιαίτερα η περιφέρεια Καστίλλης και Λεόν και η περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα. Στην Ορένσε της βορειοδυτικής Ισπανίας, ο υδράργυρος πλησιάζει τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία σφύζει από τουρίστες, οι περισσότεροι αναζητούν δροσιά πίνοντας κρύο νερό, τρώγοντας παγωτά ή καταφεύγοντας σε όχθες ποταμών και κοντινές παραλίες.
Ένα ζευγάρι Βρετανών με το παιδάκι τους απολάμβαναν την πρωινή λιακάδα στις όχθες του ποταμού Τάγου προτού η ζέστη γίνει αφόρητη. «Παρακολουθούσαμε την πρόγνωση του καιρού και γνωρίζαμε ότι θα κάνει πολύ ζέστη… Κάπως έτσι είναι και στη Βρετανία, αλλά εμείς δεν έχουμε κλιματισμό», δήλωσε η 28χρονη Μέγκαν Σλάνσι.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτήν την εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης, σε μεγάλο τμήμα της Αγγλίας και της Ουαλίας.
Η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ανέφερε σήμερα ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιβηρική θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει κι άλλες χώρες.
Όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.