THEPOWERGAME
Ήταν αδύνατον να συγκρατήσει κανείς τα πλάνα που αναρτήθηκαν από εκατοντάδες διαδηλωτές στην πόλη Τσεντσόου της επαρχίας Χενάν την Κυριακή, καταδικάζοντας σε αποτυχία κάθε απόπειρα λογοκρισίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, Weibo. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Κίνα οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τη δέσμευση καταθέσεων σε τέσσερις τράπεζες της Τσεντσόου λόγω κυβερνητικών ερευνών για παραβίαση του νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Οι πληροφορίες παραμένουν ανεπίσημες καθώς καμία αρμόδια αρχή δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, πως σε μια χώρα που δεν αφήνει περιθώρια για δημόσιες διαμαρτυρίες, είναι η τρίτη διαδήλωση από τον Μάιο αφού οι τράπεζες είχαν παγώσει τους λογαριασμούς καταθετών από τον Απρίλιο με την πρόφαση ότι αναβαθμίζουν τα συστήματα τους, σύμφωνα με το αγγλόφωνο ινδικό κανάλι WION. Στην τελευταία διαδήλωση, όμως, ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των διαδηλωτών διότι έχει συσσωρευτεί μεγάλη δυσαρέσκεια για τη στάση της κυβέρνησης.
Την Κυριακή δεν έλειψαν επίσης οι συγκρούσεις. Πλάνα που επιβεβαιώθηκαν από την Wall Street Journal έδειξαν άντρες ντυμένους με πολιτικά, αρκετοί εκ οποίων φορούσαν λευκές μπλούζες, να εφορμούν σε πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά στην είσοδο υποκαταστήματος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Από τη σύγκρουση αυτή τραυματίστηκε αρκετός κόσμος, με έναν εκ των διαδηλωτών να δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα πως τον έδερναν κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.
Τον Μάιο, οι αρχές εποπτείας του κλάδου κατηγόρησαν τέσσερις τράπεζες στην Χέναν, μια επαρχία στην βορειοανατολική Κίνα, για την άντληση κεφαλαίων μέσω εκστρατειών (public fundraising) που θεωρείται οικονομικό έγκλημα. Εν συνεχεία οι πελάτες με τους δεσμευμένους λογαριασμούς χαρακτηρίστηκαν ως «καταναλωτές χρηματοοικονομικών προϊόντων», δημιουργώντας φόβους μήπως δεν καλυφθούν από το νομικό καθεστώς εγγύησης των καταθέσεων. Πηγές του WION εκτιμούν πως οι καταθέσεις μπορεί να φθάνουν συνολικά τα 1,5 δισ. δολάρια. Ούτε η τοπική κυβέρνηση, ούτε οι τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν κάνει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.
Αφενός η Κίνα τηρεί αυστηρή πολιτική στις διαδηλώσεις και θέτει στενά όρια σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της κοινής γνώμης, όπως φάνηκε στα lockdown που επιβλήθηκαν στο τελευταίο κύμα της πανδημίας. Αφετέρου το Πεκίνο έχει δρομολογήσει την πολιτική της κοινής ευημερίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν ισότιμη κοινωνία. Πέρσι τον χειμώνα, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε πως την τελευταία εξαετία η κυβέρνηση του κατάφερε να απαλλάξει 100 εκατ. πολίτες από συνθήκες φτώχειας. Τελικός στόχος είναι να υπάρξει κοινή ευημερία μέχρι το 2050 με την μείωση της ανισότητας, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και περιορισμούς στο ωράριο εργασίας όσων απασχολούνται στο κλάδο της τεχνολογίας.
Ως εκ τούτου σε μια χώρα που πέρσι ο πληθυσμός ανήλθε στα 1,42 δισ. άτομα, η μεσαία τάξη δίνει αξία στην οικονομική ανεξαρτησία της. Γι΄ αυτό οι πρόσφατες διαδηλώσεις παρακολουθούνται στενά από την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο. «Μα τι λάθος έκαναν κοινοί πολίτες;» σχολίασε ένας χρήστης του Weibo. «Ξυλοκοπήθηκαν αφού έχασαν τα χρήματά τους», όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.