THEPOWERGAME
Παραδέχτηκε ο 47χρόνος Στέφαν φον Έρφα, πρώην προϊστάμενος του λογιστικού τμήματος του ομίλου επεξεργασίας ηλεκτρονικών συναλλαγών Wirecard που χρεοκόπησε υπό το βάρος σκανδάλου τον Ιούλιο του 2020, πως πλαστογράφησε έγγραφα που είχε ζητήσει η KPMG στο πλαίσιο οικονομικού ελέγχου. H Wirecard κατέρρευσε προ διετίας ύστερα από την αποκάλυψη του επικεφαλής στο παράρτημα του Ντουμπάι, Όλιβερ Μπέλεχαους, πως η διοίκηση ψεύδονταν για τη ρευστότητα της, δηλώνοντας πως ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ που τελικά δεν ίσχυε καθόλου.
Ο προϊστάμενος του λογιστικού τμήματος της Wirecard τόνισε πως δεν γνώριζε για το γενικότερο σκάνδαλο της Wirecard αλλά παραδέχτηκε πως πλαστογράφησε στοιχεία που συνδέονται με πληρωμή 50 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία, σύμφωνα με τους Financial Times που έφεραν στο φως της δημοσιότητας όλη αυτήν την υπόθεση. Τα σχετικά έγγραφα για τη συγκεκριμένη συναλλαγή του φον Έρφα είχαν ανακαλυφθεί πρώτα από τις αστυνομικές αρχές. Το εν λόγω στέλεχος είναι ένας από τους τρεις επικεφαλής της Wirecard που κατηγορούνται για απάτη, απιστία και χειραγώγηση της αγοράς στη Γερμανία. Ο ίδιος μαζί με τον Μπέλεχαους και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Wirecard, Μάρκους Μπράουν, θα δικαστούν φέτος.
Ο Μπράουν αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ο φον Έρφα επιρρίπτει ευθύνες στον Γιάν Μαρσάλεκ που ήταν γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Wirecard. Ο Μαρσάλεκ, ωστόσο, έχει εξαφανιστεί και καταζητείται από την Interpol. Ο 42χρόνος Μαρσάλεκ, αυστριακής καταγωγής, δραπέτευσε λίγο πριν οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου εκδώσουν ένταλμα για τη σύλληψη του τον Ιούνιο του 2020. Πληροφορίες τον θέλουν να επιβιβάστηκε τότε σε ιδιωτικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από ένα μικρό αεροδρόμιο στα νότια της Βιέννης και προσγειώθηκε στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Πληροφορίες θέλουν τον Μαρσάλεκ να έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα.
Την εποχή που οι Financial Times είχαν εντοπίσει τις πρώτες ύποπτες ενδείξεις για τη ρευστότητα της Wirecard τον Οκτώβριο του 2019, οι εποπτικές αρχές της Γερμανίας αιφνιδιάστηκαν καθώς ο όμιλος αποτελούσε ένα από τα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της εξέλιξης της χώρας στην ψηφιακή τραπεζική. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η κεφαλαιοποίηση της Wirecard είχε ξεπεράσει έως και τα 24 δισ ευρώ. To οικονομικό σκάνδαλο της Wirecard εξέθεσε ακόμη και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε αναφερθεί στον όμιλο στο πλαίσιο αποστολής στην Κίνα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας έχει κλονιστεί όχι μόνον από το σκάνδαλο της Wirecard αλλά επίσης από μια σειρά αποκαλύψεων για την Deutsche Bank, την ισχυρότερη τράπεζα της χώρας, και την Volkswagen, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Ακόμη και τον Απρίλιο, οι διωκτικές αρχές της Γερμανίας έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Φρανκφούρτη στο πλαίσιο ερευνών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Volkswagen συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη προ επταετίας ύστερα από αποκαλύψεις πως παραποιούσε στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων της επί σειρά ετών.