THEPOWERGAME
Ανοικτό άφησε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλτ Τραμπ, το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας πως σήμερα παρά ποτέ ο αγωγός EastMed έχει «μεγαλύτερο νόημα» όσο ο κόσμος και ειδικότερα η Ευρώπη προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη και να λειτουργήσουν συλλογικά οι ηγέτες των κρατών στη συγκρότηση της άμυνας τους, απευθυνόμενος σε ανοικτό πάνελ του 26ου Συνεδρίου του Economist. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατανοεί μόνον την άσκηση ισχύος και θεωρεί πως η Ευρώπη θα εξαντληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο κ. Πομπέο.
Μεταπηδώντας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πομπέο τόνισε πως η πρόσφατη σύνοδος του ΝΑΤΟ απέφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναινεί τελικά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Υποβάθμισε, ωστόσο, κάθε προσδοκία πως κατόπιν τούτου προμηνύεται μια «νέα στιγμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά τον ίδιο, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας θα παραμείνουν απαράλλακτες. Ο κ. Πομπέο ανάφερε επίσης πως «πάντα προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών και να κάνουμε την Τουρκία έναν καλύτερο συνέταιρο στα όρια του ΝΑΤΟ». Εκτός των άλλων, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι για τις ΗΠΑ.
Ερωτώμενος για τον αγωγό EastMed, ο κ. Πομπέο είπε πως σήμερα το έργο αυτό έχει μεγαλύτερο νόημα από οικονομική άποψη. Έστρεψε την προσοχή του, ωστόσο, στο ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να ενθαρρύνει τέτοιας φύσεως επενδύσεις με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Εάν τα ορυκτά καύσιμα καταδικάζονται ως επενδύσεις με υψηλό ρίσκο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τότε οι τράπεζες θα είναι διστακτικές για να τις χρηματοδοτήσουν. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως αυτή η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακρά διαδικασία, εξήγησε ο κ. Πομπέο.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αλλά νεότερα επί του θέματος δεν θα γίνουν γνωστά πριν από το 2024. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης στο πάνελ ήταν η αύξηση του κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, με τον κ. Πομπέο πως δηλώνει πως υπάρχει ανασφάλεια για την επάρκεια βασικών αγαθών, εκτός της ακρίβειας, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μαρινάκης: έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε άμεσα εάν υπάρξει συμφωνία για το σιτάρι της Ουκρανίας
Από το ίδιο πάνελ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Group, υπογράμμισε πως εάν υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα στα λιμάνια λόγω του πολέμου, η ναυτιλία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή και ειδικότερα η ελληνική ναυτιλία στην εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ένα ριψοκίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον. Με την ελληνική ναυτιλία να αντιπροσωπεύει πάνω από το 33% του παγκόσμιου στόλου τάνκερ και 22% του στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), «είναι σημαντικό που μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο», πρόσθεσε. Ο κ. Μαρινάκης εστίασε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι οικονομίες δεν θα μπορούν να διατηρήσουν θετικές επιδόσεις για πολύ ακόμα.
Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως έχει τεθεί προθεσμία για το εμπάργκο από την Ε.Ε στα τέλη του τρέχοντος έτους ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν υποχρέωση σήμερα να ανταπεξέλθουν σε υφιστάμενα συμβόλαια. Η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και ιδρύτρια της Navios Maritime Partners, πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις και «εμείς τις ακολουθούμε». Η ίδια τόνισε πως γίνεται ενδελεχής ανάλυση από τα νομικά τμήματα των ναυτιλιακών εταιρειών για να ανταπεξέρχονται στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας.