THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε χθες Δευτέρα το βράδυ τις γαλλικές εταιρείες να πάνε στη χώρα του, μετά την αναγγελία της Γαλλίας ότι θα επιδιώξει «διαφοροποίηση του εφοδιασμού» της, εξετάζοντας πιθανότητες στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, για να ανακόψει την απογείωση των τιμών των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη δημόσια τηλεόραση.
Στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Έλμαου, στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «πόρους αλλού», που «πρέπει να εκμεταλλευτούμε», αναφερόμενος στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, εκτιμώντας πως το «πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα πρέπει να μπορέσει να διατεθεί στην αγορά».
Και τα δύο πετρελαιοπαραγωγικά κράτη στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μακρόν υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019, μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο για δεύτερη θητεία το 2018, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε και η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε. Στην προσπάθειά της να εκδιώξει από την εξουσία τον κ. Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας. Ανάμεσα στα μέτρα που έλαβε συγκαταλέγεται από τον Απρίλιο του 2019 το εμπάργκο που εμποδίζει τη Βενεζουέλα να εξάγει το αργό πετρέλαιό της -από το οποίο προέρχεται το 96% των εσόδων της χώρας- στην αμερικανική αγορά.
Έκτοτε, η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο δέχθηκε σημαντική βοήθεια από τη Ρωσία για να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού, παρά τα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Γαλλία είχε επίσης αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκαλώντας οργή στο Καράκας. Όμως, το πολιτικό βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση, που έχει προκύψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρέφει τη Γαλλία προς αναζήτηση των απαραίτητων ορυκτών καυσίμων σε άλλες πηγές.
Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα για συνομιλίες σχετικά με τη «διμερή ατζέντα»
Εν τω μεταξύ, αμερικανική αντιπροσωπεία έφθασε χθες Δευτέρα στη Βενεζουέλα για συνομιλίες σχετικά με τη «διμερή ατζέντα», συνεχίζοντας τις επαφές ανάμεσα στο Καράκας και στην Ουάσινγκτον που άρχισαν τον Μάρτιο -προς κατάπληξη πολλών-, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Νικολάς Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Χόρχε Ροδρίγκες «υποδέχεται αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης» η οποία «έφθασε πριν από δύο ώρες στη Βενεζουέλα», διευκρίνισε ο κ. Μαδούρο περί τις 20:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας) στη δημόσια τηλεόραση VTV.
Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για υποθέσεις ομήρων Ρότζερ Κάρστενς και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Στόρι επισκέπτονται το Καράκας για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επικεντρωμένες στους αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στο νοτιοαμερικανικό κράτος.