THEPOWERGAME
Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τον χρυσό που πέρασε τα σύνορα της Ελβετίας τον Μάιο από τη Ρωσία. Μια χώρα που περιβάλλεται από το μυστηριώδες καθεστώς τραπεζικού απορρήτου προσπαθεί σήμερα να αποσαφηνίσει πού κατέληξε ρωσικός χρυσός 200 εκατ. δολαρίων που έφθασε τον περασμένο μήνα. Η ένωση που εκπροσωπεί τις εταιρείες χρυσού της Ελβετίας αρνείται κατηγορηματικά και ανοικτά την παραμικρή σχέση με τους τρεις και πλέον τόνους χρυσού που μπήκαν στη χώρα.
Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, οι τελωνειακές αρχές της Ελβετίας διαβεβαίωσαν πως ο ρωσικός χρυσός προήλθε από τη Βρετανία. Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως ο χρυσός εισήχθη από τη Ρωσία στη Βρετανία και έπειτα στην Ελβετία, όπου γίνεται η επεξεργασία της μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού από όλον τον κόσμο. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, η ταυτότητα του εισαγωγέα για νομικούς λόγους. Η υπόθεση αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη πως οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, μια χώρα με πλούτο εμπορευμάτων και πολύτιμων μετάλλων, είναι πια στιγματισμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνακόλουθη κατάρρευση των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και το Κρεμλίνο.
Οι συγκεκριμένες αποστολές ρωσικού χρυσού στην Ελβετία αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% των συνολικών εισαγωγών του πολύτιμου μετάλλου στην Ελβετία. Αν και οι κυρώσεις της Δύσης δεν επεκτείνονται στον χρυσό από τη Ρωσία, η ένωση ASFCMP «επιβεβαίωσε πως κανένα από τα μέλη της δεν ευθύνεται για αυτές τις εισαγωγές», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Προστίθεται, μάλιστα, πως «αν και η νομοθεσία μαζί με τις κυρώσεις της Ελβετίας δεν απαγορεύουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία, η ASFCMP θα ήθελε να επισημάνει πως ο χρυσός αυτός δεν έχει καμία θέση στην Ελβετία». Αξίζει να σημειωθεί πως στα 14 μέλη της ASFCMP (Swiss Association of Manufacturers and Traders in Precious Metals) συμπεριλαμβάνονται όλα τα μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων παγκοσμίως.
Ορισμένοι αγοραστές είναι προβληματισμένοι για την εμπορία χρυσού που προήλθε από τη Ρωσία ακόμη και πριν τον πόλεμο. Έτσι οι διαπραγματευτές στις αγορές εμπορευμάτων διστάζουν να προχωρήσουν σε συναλλαγές με ράβδους πολύτιμων μετάλλων από τη Ρωσία καθώς μπορεί να μην καταφέρουν να βρουν ενδιαφερομένους στο μέλλον. Είναι μια μορφή «αυτόβουλων κυρώσεων» στις αγορές εμπορευμάτων που επηρέασε τις συναλλαγές στο ρωσικό πετρέλαιο πριν ακόμη δρομολογηθεί η δραματική μείωση των εισαγωγών σε χώρες της Δύσης και ειδικότερα την Ε.Ε. Βέβαια τα ίχνη των πολύτιμων μετάλλων από τη Ρωσία θα μπορούσαν να σβηστούν στις εταιρείες που τα επεξεργάζονται, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.