THEPOWERGAME
Εκτός των σφοδρών επιθέσεων των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις με έναν ενεργειακό και επισιτιστικό πόλεμο προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, όσο η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες στην παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη και εξακολουθεί να μπλοκάρει τη διέλευση εμπορικών πλοίων με σιτηρά από την Οδησσό, οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν εναλλακτικές.
Το Κρεμλίνο αντιδρά στις κυρώσεις της Δύσης με έναν κλιμακούμενο περιορισμό των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αρνούμενο τη Δευτέρα να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο, μέσω της Ουκρανίας. Μια εβδομάδα πριν, μείωσε κατά 40% τις αποστολές προς τη Γερμανία από τον αγωγό Nord Stream. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ενεργειακής «ασφυξίας», το Βερολίνο ανακοίνωσε την αναβίωση των εργοστασίων άνθρακα και μια δέσμη μέτρων 15 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου. «Είναι ένα μπρα ντε φερ όπου η Ρωσία προηγείται σε αυτή τη φάση» είπε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να γίνουμε ισχυρότεροι με λίγη προσπάθεια».
Την προσωρινή επιστροφή τους στον άνθρακα σχεδιάζουν επίσης η Ολλανδία και η Αυστρία, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν να προτρέπει τις κυβερνήσεις να μην παραιτηθούν από τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει τρόπους για την αποστολή φορτίων με σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού μέσω της Ρουμανίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των φτωχότερων χωρών που εδώ και χρόνια προμηθεύονται βασικά τρόφιμα από την Ουκρανία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε τη Μόσχα πως διαπράττει «έγκλημα πολέμου» με το να μπλοκάρει τη μεταφορά πάνω από 20 εκατ. τόνων σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού. «Είναι αδιανόητο – εκατομμύρια τόνοι σιταριού είναι μπλοκαρισμένοι στην Ουκρανία ενώ ο υπόλοιπος κόσμος υποφέρει από λιμό», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν είναι εφικτό να υπάρξει συμβιβασμός με τη Ρωσία. «Δεν πιστεύω σε αυτό το μονοπάτι διότι έχω ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν και δεν ήθελε να αποδεχτεί μια διευθέτηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μακρόν. Τόνισε, ωστόσο, πως είναι πιθανό να μετακινηθούν τα φορτία μέσω του Δούναβη προς τη Ρουμανία, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Κίεβο, στο Βουκουρέστι, το Βερολίνο και τη Ρώμη.
Οι τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αν και η τιμή του σιταριού έχει υποχωρήσει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κυμαίνονταν τη Δευτέρα στα 10,4 δολάρια το μπούσελ από περίπου 8 δολάρια που ίσχυαν προ εξαμήνου και 6,5 δολάρια έναν χρόνο πριν. Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε τη Δευτέρα στα 126 ευρώ τη μεγαβατώρα με άνοδο 7% από την Παρασκευή.