THEPOWERGAME
Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι απέστειλε επισήμως επιστολή στον ΟΗΕ για να ανακοινώσει μια μεγάλη αύξηση των στόχων της χώρας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή στην κλιματική πολιτική της χώρας.
Ο Αλμπανέζι διευκρίνισε ότι η Αυστραλία θα μειώσει κατά 43% (από 26 με 28% που ήταν ο προηγούμενος στόχος) την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030, όπως είχε δεσμευθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Ο πιο φιλόδοξος αυτός στόχος «προετοιμάζει την Αυστραλία για ένα μέλλον ευημερίας, ένα μέλλον που θα προέρχεται από πιο καθαρή και φθηνή ενέργεια», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα η Αυστραλία «να αδράξει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».
Στα τέλη Μαΐου η Καμπέρα είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσίαζε «πολύ σύντομα» πιο φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τότε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ είχε παραδεχθεί ότι στο παρελθόν η χώρα της «είχε παραμελήσει τις ευθύνες της» και είχε προσθέσει ότι η Καμπέρα «δεν θα αγνοεί» πλέον τις εκκλήσεις των κρατών του Ειρηνικού να δράσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Σκοτ Μόρισον η Αυστραλία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς άνθρακα και φυσικού αερίου παγκοσμίως, αντιδρούσε στις δεσμεύσεις που υιοθετούσαν άλλες χώρες στη διάρκεια των διεθνών διασκέψεων για το κλίμα.
Η στάση του Μόρισον είχε επιδεινώσει τις σχέσεις της Καμπέρας με τους γείτονές και συμμάχους της στον Ειρηνικό, μια περιοχή που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Αυστραλία κατέδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Εξάλλου ο Αλμπανέζι προσπάθησε να αποκρούσει τις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι νέοι στόχοι της χώρας θα βλάψουν την εργασία, δηλώνοντας ότι θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που χρειάζονται «για να επενδύσουν σε μια πιο μακρά περίοδο από τον τριετή πολιτικό κύκλο».
Ωστόσο απέφυγε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες