THEPOWERGAME
Οι Αμερικανοί εξαπατήθηκαν σημαντικά από ψεύτικες επιχειρήσεις και ευκαιρίες εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, με οικονομικές απώλειες που άγγιξαν τα 68 εκατ. δολάρια. Δεν είναι λίγοι οι εγκληματίες στις ΗΠΑ που συνεχίζουν να αξιοποιούν το πανδημικό στρες και την ανάγκη για απασχόληση, για να ξεγελάσουν όσους αναζητούν εργασία, με σκοπό να αποσπάσουν σημαντικές προσωπικές οικονομικές πληροφορίες και κατά συνέπεια μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Οι απάτες που σχετίζονται με την απασχόληση ήταν ήδη ένα επίμονο πρόβλημα, αλλά εκτοξεύτηκαν το 2020, καθώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν τον πληθυσμό που έχασε τη δουλειά του λόγω της Covid-19», υποστηρίζει η Ρόντα Πέρκινς, δικηγόρος και επικεφαλής προσωπικού του τμήματος μάρκετινγκ της FTC. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι Αμερικανοί πολίτες ανέφεραν περισσότερα από 20.700 περιστατικά απάτης, με ψεύτικες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών να καταλήγει σε οικονομικές απώλειες.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ κάλεσε, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το κοινό να είναι προσεκτικό με τις συνεχιζόμενες φορολογικές απάτες, συμπεριλαμβανομένων των απατεώνων που δημοσιεύουν ψευδείς αγγελίες στα social media.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, οι κομπίνες εμφανίζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά υπάρχει μία κόκκινη σημαία που κάνει εύκολο τον εντοπισμό: Όταν ένας εργοδότης βρει τρόπο να σου ζητήσει χρήματα.
Τα πιο κοινά είδη απάτης στην απασχόληση
Πλαστές αναρτήσεις θέσεων εργασίας
Οι απάτες στον κλάδο της απασχόλησης έχουν διάφορες μορφές: Μερικές φορές, οι απατεώνες επικοινωνούν με τα θύματα απευθείας μέσω τηλεφώνου, κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άλλες φορές, θα μιμηθούν έναν αξιόπιστο εργοδότη και θα δημιουργήσουν έναν ψεύτικο ιστότοπο ή θα δημοσιεύσουν ψεύτικες αγγελίες σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας.
Ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο οι απατεώνες προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους είναι με το να παρουσιάζονται ως μέρος μιας εταιρείας προσωρινής απασχόλησης και στη συνέχεια να απαιτούν από τους αναζητούντες εργασία την καταβολή ενός ποσού, προτού τους φέρουν σε επαφή με έναν υπεύθυνο προσλήψεων.
Εργασία από το σπίτι
Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν επίσης την επιλογή της τηλεργασίας που άνθισε τα τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού, προσθέτει η Πέρκινς.
Με αφορμή την απομακρυσμένη εργασία, είναι εξαιρετικά εύκολο στον δήθεν εργοδότη να εκμαιεύσει προσωπικά δεδομένα του ενδιαφερόμενου.
«Αν έχετε δώσει στον ψεύτικο εργοδότη τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης για μισθοδοσία, έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα κλοπής ταυτότητας. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στο όνομά σας ή να υποβάλουν αίτηση για πλαστά έγγραφα όπως άδεια οδήγησης ή διαβατήριο».
Ένα άλλο είδος απάτης στον τομέα της εργασίας από το σπίτι περιλαμβάνει την επαναπώληση εμπορευμάτων. Ενημερώνουν τα θύματα ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά αγοράζοντας επώνυμα προϊόντα σε τιμή μικρότερη από τη λιανική και μεταπωλώντας τα. Όμως, αφού πληρώσουν για τα προϊόντα, το πακέτο δεν φτάνει ποτέ.
Τα red flags μίας απάτης
Οι απάτες στην απασχόληση έχουν γίνει πιο περίπλοκες, τονίζει το FBI, απαριθμώντας τα σημαντικότερα προειδοποιητικά σημάδια σε μια ψεύτικη διαδικασία πρόσληψης:
- Οι συνεντεύξεις δεν διεξάγονται αυτοπροσώπως ή μέσω ασφαλούς βιντεοκλήσης, αλλά μάλλον σε εφαρμογή τηλεδιάσκεψης χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντί για έναν αριθμό τηλεφώνου
- Οι πιθανοί εργοδότες επικοινωνούν με θύματα μέσω μη εταιρικών mail και εφαρμογών τηλεδιάσκεψης
- Οι πιθανοί εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους να αγοράσουν εξοπλισμό εκκίνησης από την εταιρεία
- Οι πιθανοί εργοδότες ζητούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών
- Οι αναρτήσεις θέσεων εργασίας εμφανίζονται σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, αλλά όχι στην ιστοσελίδα της εταιρείας
Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευτείτε από τέτοιου είδους απάτες, τονίζει η Ρόντα Πέρκινς.
- Αναζητήστε το όνομα της εταιρείας ή του ατόμου που επικοινωνεί μαζί σας, συν τις λέξεις «απάτη» ή «καταγγελία». Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη ιστοσελίδα ή προφίλ, έτσι να είναι πειστική.
- Επικοινωνήστε απευθείας με τον εργοδότη, χρησιμοποιώντας στοιχεία επικοινωνίας που βρήκατε έπειτα από προσωπική έρευνα.
- Μην στέλνετε χρήματα ή αποκαλύπτετε προσωπικά οικονομικά στοιχεία, όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Οι εργοδότες οφείλουν να ζητούν τα στοιχεία αυτά μόνο μετά την πρόσληψη.