THEPOWERGAME
Νέα εμπλοκή δημιουργήθηκε χθες, Τετάρτη, αναφορικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, καθώς η Ουγγαρία θέτει ένα ακόμα ζήτημα. Εκτός από την εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, την οποία πέτυχε, τώρα ζητεί διαγραφή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου από τη λίστα των νέων κυρώσεων.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε προχθές για το περιεχόμενο του έκτου πακέτου κυρώσεων. Οι πρέσβεις των 27 κρατών – μελών επρόκειτο να μετατρέψουν αυτήν την πολιτική συμφωνία σε νομικό κείμενο χθες, ώστε να επικυρωθεί σήμερα και να τεθεί σε άμεση ισχύ. Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, οι νέες ουγγρικές ενστάσεις δεν το κατέστησαν εφικτό.
«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», είχε συνοψίσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Με τη στάση της, όμως, η Ουγγαρία μπλοκάρει ταυτόχρονα και τις αποφάσεις για το πετρέλαιο. «Η συμφωνία αναστέλλεται επειδή η Ουγγαρία αντιτίθεται σε κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ ενώ δύο άλλοι επιβεβαίωσαν την αρνητική αυτή εξέλιξη.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως προέβλεπε η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».