THEPOWERGAME
Το νέο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξαιρώντας όμως τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών, σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο επικαλείται το Reuters.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και συνεπώς θα ολοκληρώσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πακέτο κυρώσεων αργότερα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο των κυρώσεων.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει επομένως το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το πλέον «πιεστικό» ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας. Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν και σήμερα το πρωί, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.