THEPOWERGAME
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διεξάγεται μόνο στα πεδία των μαχών. Τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία δεν στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους και κυρίως δεν πλήττουν μόνο το Κίεβο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που η Ευρώπη, αλλά σύντομα και ολόκληρος ο κόσμος, θα έχει να αντιμετωπίσει είναι η επισιτιστική κρίση. Εκατομμύρια τόνοι σιταριού βρίσκονται ουσιαστικά παγιδευμένοι στα σιλό της Ουκρανίας και σήμερα είναι τεχνικά, αλλά και οικονομικά αδύνατο να μεταφερθούν εκτός της χώρας.
Μπορεί η Ρωσία να μην έχει βρει τρόπο να «υποτάξει» το Κίεβο, μπορεί να μην έχει βρει τρόπο να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι, αλλά η πτώση της Μαριούπολης και η σθεναρή αντίσταση στις Ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιοχή της Χερσώνας, αποκαλύπτουν σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, πως ο Πούτιν έχει βρει ακόμη έναν τρόπο να δημιουργήσει χάος στον υπόλοιπο κόσμο. Τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας, τόσο αυτά στην Μαύρη θάλασσα, όσο και της Μαριούπολης στην Αζοφική, είναι ο βασικότερος κόμβος μεταφοράς πρώτων υλών, ειδικά στην Ευρώπη. Σήμερα, τα ¾ από αυτά τα λιμάνια βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και η Μόσχα διατυμπανίζει πως είναι διατεθειμένη να αφήσει φορτία να φύγουν υπό όρους…
Αυτούς τους όρους εννοείται πως δεν αποδέχεται το Κίεβο, που θεωρεί τα εδάφη παρανόμως κατεχόμενα και διατυμπανίζει στους εταίρους του παγκοσμίως πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθούν τα τετελεσμένα του Κρεμλίνου. Προς το παρόν και η Ευρώπη δηλώνει αμετακίνητη σε μία τέτοια συνεργασία με την Ρωσία.
Στο ερώτημα που αρχικά φαντάζει λογικό, «γιατί τα σιτηρά δεν φεύγουν οδικώς από τα πολωνικά σύνορα;» η απάντηση είναι απλή για τους οικονομολόγους… «για κάθε τόνο που μεταφέρεται οδικώς, η τιμή αυξάνεται ανά χιλιόμετρο που διανύεται»…
Το ζήτημα όμως παραμένει κρίσιμο, καθώς μπορεί η ενέργεια να ανεβάζει το κόστος σε πόρους κίνησης ή θέρμανσης, αλλά ο χειμώνας «μπορεί να περιμένει»… Η επισιτιστική κρίση που επιδεινώνει η ρωσική στάση στην Ουκρανία δείχνει να είναι πέρα από ανεξέλεγκτη και κρίσιμη για το τώρα ειδικά της Ευρώπης.
Στα ανατολικά, η Ρωσία βρίσκει πάντως υποστηρικτές… Η Κίνα, αλλά και από σήμερα και η Ινδία υπέγραψαν νέα συμβόλαια με την Ρωσία για προμήθεια ακόμη περισσότερων τόνων σιτηρών. Όχι, οι τόνοι αυτοί σίγουρα δεν προέρχονται μόνο από τα κλοπιμαία από τα ουκρανικά κατεχόμενα εδάφη, αλλά είναι σίγουρα ένα μήνυμα προς τον δυτικό κόσμο, πως η μεγάλη αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων που φέρνει η έλλειψη πρώτων υλών και η παράλληλη εκτόξευση του πληθωρισμού, δεν θα πλήξουν μόνο την Ρωσία μέσω των κυρώσεων.
Στόχος της Μόσχας σήμερα δεν είναι πλέον η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας… Ίσως όμως η Ρωσία να μην έχει τελειώσει με τα όσα θέλει να κατακτήσει στον Ουκρανικό νότο. Η Οδησσός, το τελευταίο ελεύθερο λιμάνι της Ουκρανίας στην Μαύρη θάλασσα ίσως να αποτελέσει το πιο πολύτιμο πετράδι στο στέμμα των ρωσικών κατακτήσεων…