THEPOWERGAME
Η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντισταθμίσει την εξασθένιση της οικονομίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στη στεγαστική πίστη και επιχειρώντας μια επαναπροσέγγιση με τον τεχνολογικό κλάδο ύστερα από την αυστηρή στάση που τήρησε εις βάρος της ορμητικής του ανάπτυξης. Χωρίς να εγκαταλείπει την πολιτική μηδενικής ανοχής στην πανδημία της νόσου Covid-19, το Πεκίνο προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τα lockdown σε κεντρικές «αρτηρίες» του μεταποιητικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης.
Αν και αναμένονταν μια χαλάρωση του κόστους δανεισμού λόγω της μεγάλης πτώσης των πωλήσεων στην αγορά κατοικίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προέβη σε μια ανεπανάληπτη μείωση του βασικού επιτοκίου στα 5ετή στεγαστικά δάνεια κατά 15 μονάδες βάσης από το 4,6% στο 4,45%. Η υπερβολική έκθεση του κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande και ανταγωνιστών του σε δάνεια μαζί με τα lockdown έχουν οδηγήσει σε ετήσια πτώση των πωλήσεων κατοικιών κατά 23,2% τον Μάρτιο και 42,3% τον Απρίλιο. Στη Σαγκάη, που είναι η μεγαλύτερη πόλη και χρηματοοικονομικό κέντρο στην Κίνα, εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα επί επτά συναπτές εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο που καταγράφηκε μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων και της μεταποιητικής δραστηριότητας μέσα στο τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα.
Το Πεκίνο αναζητά μια διέξοδο στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λίου Χε, ανακοίνωσε πως προτίθεται να «διαχειριστεί σωστά» τη σχέση της κυβέρνησης και της αγοράς. Ο Λίου, που είναι ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Πεκίνου, είπε επίσης πως θα στηρίξει τις τεχνολογικές εταιρείες που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στις αγορές της χώρας και του εξωτερικού. Είναι μια μεγάλη αλλαγή της στάσης του Πεκίνου από την αυστηρότητα που τηρεί περίπου έναν χρόνο απέναντι στους κολοσσούς του κλάδου, όπως η Tencent, η Alibaba και η Ant Group. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, όμως, πως οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν στην πράξη τις εξαγγελίες του Λίου, ο οποίος προ ημερών συναντήθηκε με τους επικεφαλής των Baidu, NetEase, Qihoo 360 Technologies, σύμφωνα με το CNN.
Οικονομικές πιέσεις δέχονται οι τοπικές κυβερνήσεις
Τα μέτρα του Πεκίνου για τον έλεγχο των κρουσμάτων και την αποφυγή μιας μεγαλύτερης εξασθένισης της οικονομίας είναι αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς. Προ ημερών, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις τοπικές κυβερνήσεις να διοχετεύσουν κεφάλαια που προορίζονταν για την εξάλειψη της φτώχειας και την τόνωση των υποδομών στη χρηματοδότηση μαζικών τεστ για τον κορονοϊό. Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων στους προϋπολογισμούς των τοπικών κυβερνήσεων προκαλεί αίσθηση δεδομένης της μακροπρόθεσμης εκστρατείας της Κίνας με στόχο την «κοινή ευημερία» όλων των πολιτών μέχρι το 2050. Αυτή η μεταστροφή αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Κίνα για την ανάσχεση των κρουσμάτων.
Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιμπίνγκ, έχει θέσει σε τροχιά μια πολυετή καμπάνια για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας. Είναι βασικός στόχος του προέδρου Χι, ο οποίος βαδίζει στην 3η θητεία του. Αλλά το νέο κύμα της πανδημίας και η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων ανέτρεψε τα δεδομένα σε αυτή τη φάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη Τζιλίν, της οποίας η πτώση των φορολογικών εσόδων είναι διψήφια και η άνοδος των δαπανών υγείας επίσης διψήφια. Οι τοπικές κυβερνήσεις εξαντλούν βασικούς πόρους εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, σχολιάζει ο Άντριου Κόλιε, διευθυντικό στέλεχος της Orient Capital Research, στους Financial Times.