THEPOWERGAME
Την ώρα που η Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία έχει μπει πλέον σε καθεστώς πλήρους ρωσικής κατοχής, οι μάχες έχουν επικεντρωθεί στις περιοχές του Ντονμπάς, με πολύ σκληρές συγκρούσεις και εκατέρωθεν βομβαρδισμούς και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του να κάνει λόγο για την απόλυτη κόλαση στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους σχεδόν 40 δισ. δολαρίων, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο. Από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει τρόπους, ώστε να δεσμεύσει πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ως ρωσική απάντηση μπορεί να ληφθεί η δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι οι κυρώσεις και οι απαιτήσεις της Δύσης είναι παράλογες.
Για κόλαση στο Ντονμπάς έκανε λόγο στο νυκτερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε γιγαντιαίο το πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.
I praise the 🇺🇸 Senate's approval of the Additional Ukraine Supplemental Appropriations Act of 2022. $ 40 billion is a significant 🇺🇸 contribution to the restoration of peace and security in Ukraine, Europe and the world. We look forward to the signing of the law by @POTUS
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 19, 2022
«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.
Η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άρματα μάχης και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Μόσχα θέλει πρωτίστως να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων που ελέγχουν εν μέρει από το 2014 φιλορώσοι αυτονομιστές.
🇷🇺🇺🇦
Knocked out Ukr T-64 somewhere in the #Donbas pic.twitter.com/M51QOFUVsy— Tony (@Cyberspec1) May 19, 2022
Ωστόσο «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου», ενώ «οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση, και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε το πακέτο των 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία
Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε απόψε το πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.
Μπλίνκεν: To Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο
Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Μόσχας, τονίζοντας ότι ο πόλεμος, που οδεύει να κλείσει τρεις μήνες την Τρίτη, απειλεί να επιδεινώσει τη διεθνή επισιτιστική κρίση, καθώς έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της γεωργικής δραστηριότητας και των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, τη χώρα που ήταν ως πρότινος ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και όδευε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.
Η Ουάσινγκτον απαίτησε χθες η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αν η Κίνα αγόραζε από τη Ρωσία πετρέλαιο για τα στρατηγικά της αποθέματα δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Ειδικότερα,τυχόν προσπάθεια της Κίνας να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της αγοράζοντας ποσότητες από τη Ρωσία δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επί του προεδρικού αεροσκάφους χθες Πέμπτη.
Νωρίτερα χθες, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News μετέδωσε ότι το Πεκίνο διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για την αγορά επιπλέον ποσοτήτων αργού για την πλήρωση των κινεζικών στρατηγικών αποθεμάτων.
Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις πρωτοβουλίες με σκοπό να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Μεντβέντεφ: Παλαβές οι κυρώσεις και οι απαιτήσεις της Δύσης
Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, έκρινε χθες Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας απαντώντας στις κατηγορίες του Άντονι Μπλίνκεν.
«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».
«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Φον ντερ Λάιεν: Με τη δέσμευση των πόρων ολιγαρχών θα ξαναχτίσουμε την Ουκρανία
Από την πλευρά της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αποκάλυψε ότι η Κομισιόν μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.
«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.
Ακόμη, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.
Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.
«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η ίδια.
«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (…). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνεχίζεται ο καταιγισμός των ρωσικών βομβαρδισμών
Στο πεδίο των μαχών, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 χθες Πέμπτη στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι, που κατηγόρησε τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.
Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου διαπίστωσε ότι η βιομηχανική πόλη έχει μεταμορφωθεί εδώ και μέρες σε πεδίο μάχης και σφυροκοπείται από το ρωσικό πυροβολικό.
Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις, που χωρίζει ποταμός, και τις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα.
Εξάλλου ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν χθες Πέμπτη πέντε άμαχους στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο.
Aftermath of #Russia's invasion in #Rubizhne, #Luhansk region. pic.twitter.com/cwdVliMY5s
— NEXTA (@nexta_tv) May 20, 2022
Μόσχα: Ακόμη 800 Ουκρανοί παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ
Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι σχεδόν 800 ουκρανοί στρατιωτικοί οχυρωμένοι στα δαιδαλώδη υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης, παραδόθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο να φθάνει τους 1.730 από τη Δευτέρα.
Δημοσιοποίησε φωτογραφίες ομάδων ένστολων που βγαίνουν, ορισμένοι με επιδέσμους και πατερίτσες, έπειτα από τη μακρά μάχη στο εργοστάσιο που το Κίεβο χαρακτηρίζει σύμβολο «της αντίστασης». Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι η Μαριούπολη καταστράφηκε κατά το 90% και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.
Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.
Οι στρατιωτικοί που βγήκαν από το εργοστάσιο, ανάμεσά τους 80 τραυματίες, είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το Κίεβο συνεχίζει να αποφεύγει να μιλήσει για παράδοση. «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου οι ισχυρότερες ξένες δυνάμεις να ενημερωθούν και, στο μέτρο που είναι δυνατό, να εμπλακούν στη διάσωση των ηρώων μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι χθες Πέμπτη το βράδυ.
Η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει εκκρεμής. Το Κίεβο θέλει να οργανωθεί ανταλλαγή κρατουμένων. Η Μόσχα λέει πως θεωρεί ότι τουλάχιστον μέρος τους δεν είναι στρατιώτες, αλλά «νεοναζί».