THEPOWERGAME
Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει σε παρατεταμένη φάση, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.
Στόλτενμπεργκ: Ιστορική στιγμή για την ασφάλειά μας
Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.
«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.
«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Finland and then Sweden formally hand in their applications to join #NATO to Secretary-General @jensstoltenberg. #Ukraine #Russia pic.twitter.com/AsEs1SSdKi
— Georg von Harrach (@georgvh) May 18, 2022
Η από κοινού αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας – Φινλανδίας
Την από κοινού κατάθεση του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που κατέθεσαν σήμερα οι δύο πρέσβεις, είχε προαναγγείλει από χτες με δηλώσεις της η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. «Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι – χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο (σ.σ. Τετάρτη) μαζί την αίτηση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.
A historic day.
Today, Finland and Sweden hand in letters expressing their countries’ interest to apply for #NATO membership to SG @jensstoltenberg. ⁰#FinlandNATO pic.twitter.com/5atdSykRmJ— Finland at NATO (@FinMissionNATO) May 18, 2022
Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için resmi başvuruda bulundu. #SonDakika pic.twitter.com/k0BI1OKoQr
— Hanife (@Hannibelbali) May 18, 2022
Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση»
Από την άλλη, τα νέα που έρχονται από το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας είναι δυσοίωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ να δηλώνει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς -το ανατολικό τμήμα της χώρας- και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.
«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί». «Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε. Επίσης, στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».
Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.