THEPOWERGAME
Την ώρα που Σουηδία και Φινλανδία ετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δηλώνει πως ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση». Παράλληλα, οι ΗΠΑ δημιουργούν «Παρατηρητήριο» για την τεκμηρίωση των «εγκλημάτων πολέμου».
Η από κοινού αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας – Φινλανδίας
Στο διπλωματικό πεδίο σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου αναμένεται να καταθέσουν τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. «Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι – χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο (σ.σ. Τετάρτη) μαζί την αίτηση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.
Ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση»
Από την άλλη, τα νέα που έρχονται από το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας είναι δυσοίωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ να δηλώνει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς -το ανατολικό τμήμα της χώρας- και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.
«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί». «Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε. Επίσης, στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».
Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.
Οι ΗΠΑ δημιουργούν «Παρατηρητήριο» για την τεκμηρίωση των «εγκλημάτων πολέμου»
Από την πλευρά της, η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.
Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με θύματα αμάχους και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν. Μάλιστα, πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την ίδια την κυβέρνησή του, έκρινε ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.