THEPOWERGAME
Παράλληλα με το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, παίζεται σε διεθνές επίπεδο στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ ένα διπλωματικό πόκερ με πρωταγωνιστή τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έσπευσε μετά την άρνηση Ερντογάν για ένταξη των Φινλανδίας και Σουηδίας να καλέσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα.
Στο πεδίο της μάχης, τη νύχτα ακούστηκαν εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία και συγκεκριμένα, στη Λβιβ, ενώ στη Μαριούπολη ανακοινώθηκαν πως περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ.
Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 260 Ουκρανοί από το Αζοφστάλ
Ειδικότερα, πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες, έφυγαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ, ανέφεραν οι ουκρανοί επιτελείς. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ οι εναπομείναντες ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, πάντα το ουκρανικό επιτελείο.
«Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.
Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.
Εκρήξεις στη Λβιβ
Πηγαίνοντας στα δυτικά της χώρας, σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Λβιβτα ξημερώματα, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων, που άρχισαν λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για οκτώ ως δέκα πλήγματα.
ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου
Στο διπλωματικό πεδίο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter. «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνιζε ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την απόφαση της Στοκχόλμης να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο επιβεβαίωσε ότι το Όσλο θα αιτηθεί την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Τουρκία εξέπληξε την προηγούμενη εβδομάδα τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, γνωστοποιώντας ότι δεν βλέπει θετικά τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστηρίζοντας ότι είχε «τρομοκράτες» στο κοινοβούλιο της. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα ότι διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.
«Έρχονται για να μας πείσουν; Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα πρέπει καν να μπουν στον κόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις – όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.
Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν. Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».