THEPOWERGAME
Την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην αν.Ουκρανία, κατηγορώντας την ΕΕ διά στόματος Λαβρόφ πως έχει μετατραπεί σε έναν «επιθετικό και φιλοπόλεμο» παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αντιτάσσσεται στο ενδεχόμενο ένταξης των Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Παράλληλα, το Κίεβο δηλώνει πως είναι σε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα με διαμεσολαβητή την Τουρκία, για την απομάκρυνση κατά προτεραιότητα των τραυματισμένων μαχητών που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.
Σημειώνεται επίσης πως σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Όλαφ Σοτλς για την Ουκρανία.
Παράλληλα, μαίνεται και ο πόλεμος στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων. Η ρωσική Gazprom διακόπτει τις εξαγωγές αερίου μέσω Πολωνίας, πλήττοντας-σε συνέχεια των τελευταίων κυρώσεων που ανακοίνωσε – κυρίως την Γερμανία, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν πιέζει στον τομέα των εξαγωγών σιτηρών με την ΕΕ να προσπαθεί να βρει λύσεις για ξεμπλοκάρει τις ουκρανικές εξαγωγές. Στο τραπέζι της G7 είναι και το ρωσοουκρανικό κατά τη σημερινή συνεδρία.
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι Φινλανδία και Σουηδία φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο λάθος με τη χώρα μας. «Ξέρετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», είπε
Ο Λαβρόφ κατηγορεί την ΕΕ ότι έγινε «επιθετική και φιλοπόλεμη»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μετατραπεί σε έναν «επιθετικό και φιλοπόλεμο» παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου από την Ντουσανμπέ, στο Τατζικιστάν.
Εκτίμησε πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανώδυνη».
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν «ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα» του ΝΑΤΟ, είπε, στον κήπο μιας επίσημης κατοικίας, διακοπτόμενος από τις κραυγές των παγωνιών.
Κατήγγειλε παράλληλα τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετέβη στην Ινδία στα τέλη Απριλίου για μια επίσκεψη που είχε σκοπό την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με τη χώρα αυτή που επιδεικνύει την ουδετερότητά της απέναντι στη σύγκρουση.
«Η έκβαση του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού» ωκεανού, είχε πει.
Η Μόσχα βλέπει την Ατλαντική Συμμαχία, παλιό εχθρό της κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ως υπαρξιακή απειλή και αιτιολόγησε την επίθεσή της στην Ουκρανία επικαλούμενη τις ατλαντικές φιλοδοξίες του Κιέβου και την πολιτική και τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στη γειτονική της χώρα.
Η Ρωσία πολλαπλασιάζει επίσης τα χτυπήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέβαλε σειρά κυρώσεων χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα και επιδεικνύει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία ζητεί άμεσα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας βρίσκεται στην Γερμανία μετέχοντας στην σύνοδο των υπουργών των χωρών της G7 και σε δηλώσεις του υποστηρίζει πως ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα χωρίς να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα έδειχναν ότι έχει διαρραγεί η ενότητα της Ε.Ε.
Παράλληλα ζητά από τη G7 να δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν «για όσο χρειαστεί» στο Φιδονήσι
Η Ουκρανία θα πολεμήσει για τον Νησί των Φιδιών «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας.
«Οποιος ελέγχει το νησί, έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει οποτεδήποτε την κίνηση των πλοίων από όλα τα σημεία προς την νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Κίριλο Μπουντάνοφ στην ουκρανική τηλεόραση.
Η επανάληψη των συγκρούσεων στην περιοχή του Νησιού των Φιδιών τις τελευταίες ημέρες μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη για τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να προωθηθούν στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία.
⚡️A #Russian ammunition depot has been destroyed in the village of Velyka Oleksandrivka, #Kherson region. pic.twitter.com/W4ynvYSWUa
— NEXTA (@nexta_tv) May 13, 2022
Η Ρωσία χτυπά το διυλιστήριο πετρελαίου το Κρεμετσούκ
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου στη βιομηχανική πόλη στην κεντρική Ουκρανία, καταστρέφοντας την παραγωγική του ικανότητα και τις δεξαμενές καυσίμων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-27 στην περιοχή του Χάρκοβο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συζήτησαν τηλεφωνικά το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
#Russian occupiers destroyed the House of Culture in #Derhachi, #Kharkiv region.
A humanitarian headquarters was located there where humanitarian aid was distributed to the population. pic.twitter.com/SncdjK8kNh
— NEXTA (@nexta_tv) May 13, 2022
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σοτλς για την Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν ανέφερε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά το οποίο οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.