THEPOWERGAME
Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσαν ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη, μία σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αφού έχει αυξήσει σταδιακά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ, ως εταίρος από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Πα’ όλα αυτά, μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία η χώρα απέφευγε να ενταχθεί προκειμένου να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον γείτονά της στα ανατολικά.
Ωστόσο, τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε πόλεμο φθοράς, η παγκόσμια τάξη βιώνει πλέον την «πιο άμεση απειλή» σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν και ο φόβος ενός πυρηνικού πολέμου πλανάται διαρκώς στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η φινλανδική ηγεσία έκανε γνωστό πως η «η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση».
Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα, καθώς η Φινλανδία πληροί ήδη τα περισσότερα κριτήρια και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αντίρρηση από κάποιο κράτος μέλος.
«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας» προσθέτει η πρόταση που απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα της σκανδιναβικής χώρας για επικύρωση και σύνταξη επίσημης αίτησης ένταξης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο πρόσθεσε σε δική του δήλωση αμέσως μετά ότι η φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και τη Βορειοατλαντική συμμαχία και την ασφάλεια στη Βαλτική.
Κατά κανόνα οι δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου της Φινλανδίας τίθενται σε εφαρμογή πιστά από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.
Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί για άμεση λήψης απόφασης από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε αμέσως μετά τη φινλανδική ανακοίνωση πως η Δανία θα προωθήσει άμεσα το αναμενόμενο αίτημα του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Finnish Prime Minister Sanna Marin confirms the country's "plans to possibly apply for a NATO membership" and says it would be for the "security of our own citizens".https://t.co/j8aJPplmgY
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/K0aOl27Os7
— Sky News (@SkyNews) May 11, 2022
Γιατί η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ
Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία.
Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και πολέμησε δύο πολέμους εναντίον της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα.
Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «στρατιωτική ειδική επιχείρηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.
Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό.
Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική.
Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995 όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και οι δύο έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις συμμαχίας, ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο πολεμοχαρή Ρωσία.
Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.
Η ρωσική απάντηση
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.
Ο Μάρτι Κάρι, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως βοηθός αρχηγός αμυντικών πληροφοριών της Φινλανδίας, είπε στο CNNi ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της. «Το κύριο θέμα είναι ότι η Φινλανδία είναι μια ναζιστική χώρα, επειδή πολεμήσαμε εναντίον [της] Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τη ναζιστική Γερμανία», είπε.
Προβλέπει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας και να διαταράξει τις δραστηριότητές της στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, καθώς και να αυξήσει τις μυστικές επιχειρήσεις της εναντίον της χώρας.
Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO
Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας ότι θα πρέπει να αιτηθεί την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία «χωρίς καθυστέρηση».
«Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. (Αυτή) θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η Φρεντέρικσεν σε μήνυμά της στο Twitter. «Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.