THEPOWERGAME
Ζητήματα διμερών σχέσεων, εκπαίδευσης, τουρισμού, εμπορίου, επενδύσεων, αλλά και αποφυγής διπλής φορολογίας συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Πλένκοβιτς, παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία, για την οποία έτυχε ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας μετά την επίσκεψη του στο Κίεβο στις 8 Μαΐου, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με ανησυχητικά μεγάλη ταχύτητα.
Είμαστε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά και να εκφράζει αμέριστη στήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα. «Την ίδια ώρα είμαστε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να της ασκήσουμε πίεση ώστε να αναθεωρήσει τις ενέργειές της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση διπλωματικής λύσης», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις, αναπόφευκτα, έχουν κόστος και για τις δικές μας οικονομίες.
Όμως, δεν μπορεί οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη από ότι στην ίδια τη Ρωσία, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Πρόσφατα είδαμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών και αμφισβητούμενο αντίκτυπο στη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως για να υπάρξει μέγιστο αποτέλεσμα, τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειάς τους με αυτές της ΕΕ.
«Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και είναι σωστό η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει αυτές τις κυρώσεις και να εγκαταλείψει την τακτική του συμφέροντος που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τον στόχο των κυρώσεων».
Συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Πλένκοβιτς για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Ενημέρωσε, επίσης, για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, είπε, ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα εμμένει στην ανάγκη να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν διακοπεί. Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για τη στήριξη της χώρας του και του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του και πέραν των διμερών ζητημάτων, ο κ. Πλένκοβιτς, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο είπε ότι Κύπρος και Κροατία μπορούν να μελετήσουν τρόπους ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τους αγωγούς και άλλες συναφείς επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι στηρίζει ένθερμα τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη που μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι «η Κροατία πάντοτε τηρούσε θέση αρχής στο Κυπριακό, στηρίζοντας τις προσπάθειες σας, τασσόμενη υπέρ μιας ειρηνικής λύσης και στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες για να έρθουν τα μέρη πιο κοντά με τις προτάσεις σας, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Και αυτή η θέση δεν θα αλλάξει. Ήταν ανέκαθεν συνεχής και ξεκάθαρη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.