THEPOWERGAME
Με χρήματα σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δελεάσει την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν ώστε να υπερψηφίσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Η αμετακίνητη Ουγγαρία και το χρηματικό δέλεαρ
Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία για να πείσουν τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν να υπερψηφίσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου.
Η οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία θα μπορούσε να χορηγηθεί στη Βουδαπέστη μέσω της νέας στρατηγικής RePowerEU για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η οποία θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου αναφέρει το Politico που επικαλείται τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να γίνουν περιορισμένου εύρους σε επενδύσεις στις δομές και άλλων χωρών οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον αγωγό πετρελαίου από τη Ρωσία, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια.
Σημειώνεται πως ο ηγέτης της Ουγγαρίας έχει μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν για ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Όπως φαίνεται, η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχθές στη Βουδαπέστη δεν ήταν αρκετή για την άρση των ουγγρικών ενστάσεων στο πακέτο με την υφιστάμενη μορφή του. Χθες το πρωί αναμενόταν να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που διαφωνούν με το πακέτο ως έχει. Η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για να γίνει η αναγκαία τεχνική επεξεργασία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.
Η περίοδος προσαρμογής για την Ουγγαρία έχει αυξηθεί από ένα σε δύο χρόνια (έως το τέλος του 2024) στη συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο, ο κ. Ορμπαν έχει μιλήσει για πέντε χρόνια, ενώ ο ουγγρικός Τύπος χθες έβριθε αναφορών στην ανάγκη κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αλλαγής της τεχνολογίας των διυλιστηρίων της χώρας, ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν αργό πετρέλαιο διαφορετικής ποιότητας από το ρωσικό. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε επίσης επικοινωνία χθες για το ζήτημα αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία είναι η χώρα που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο).
Οι ενστάσεις
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.
Το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων της Ε.Ε., που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δίνει τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σλοβακία προθεσμία έως και το τέλος του 2024 να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο. Στην Τσεχία δίνεται ελαφρώς μικρότερη προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2024.
Η Βουδαπέστη επιμένει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο, ενώ και η Σλοβακία έχει ζητήσει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2025 για να προχωρήσει σε σχετικές αναβαθμίσεις στο κεντρικό της διυλιστήριο.
Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν ξεχωριστό ζήτημα το πιθανό «ψαλίδι» στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ουγγαρίας για το ζήτημα του σεβασμού στις αρχές του κράτους δικαίου. Οι πρέσβεις της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα ξανά για το θέμα του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.