THEPOWERGAME
Ο Εμανουέλ Μακρόν τους τελευταίους δύο μήνες έχει κερδίσει μία σειρά από μάχες. Καμία από αυτές δεν ήταν εύκολη. Σε διεθνές επίπεδο υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο μοναδικός ηγέτης που επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν ο πόλεμος γίνει παγκόσμια πραγματικότητα. Εξακολουθεί να το κάνει και σήμερα. Στο εσωτερικό δεν φοβήθηκε τον ελάχιστο χρόνο που είχε στην διάθεσή του για προεκλογική εκστρατεία. Δεν χρησιμοποίησε καμία δικαιολογία, δεν ζήτησε καμία παράταση. Σήμερα ήταν η ημέρα της «ενθρόνισής» του στην Ευρώπη.
Ο Μακρόν εμφανίστηκε με ένα προφίλ ενωτικό. Η ομιλία του παρά το ότι βασίστηκε στην επικαιρότητα της Ουκρανίας δεν έμεινε στα τυπικά. Ο Μακρόν δεν είναι επίσης χθεσινός στα Ευρωπαϊκά πράγματα. Αυτή που ξεκινά είναι η δεύτερη πενταετία στο Μέγαρο των Ιλισίων και τα προηγούμενα πέντε έζησε κάποιες από τις μεγαλύτερες κρίσεις της Ευρώπης.
Η αναφορά στα γερμανικά λάθη και η Ελλάδα
Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έμεινε στα ευχολόγια., δεν θα μπορούσε άλλωστε. Με προσοχή στην διατύπωση αλλά με μήνυμα ξεκάθαρο ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο μεγάλο λάθος της περασμένης δεκαπενταετίας όπως σημείωσε. «Υποκύψαμε στους εθνικούς μας εγωισμούς, σηκώσαμε το δάχτυλο σε Ελλάδα και Πορτογαλία που έζησαν το δράμα της οικονομικής κρίσης και τελικά είπαμε στους λαούς να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, χωρίς να δώσουμε συλλογικά, ουσιαστικά και γρήγορα στην οικονομική κρίση, που μας ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υπογράμμισε με νόημα ο Μακρόν. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι οι μόνες του ευρωπαϊκού νότου που έζησαν το «δράμα» που περιγράφει ο Μακρόν, αλλά είναι σίγουρα αυτές που η Γαλλία έχει ξεχωρίσει ως αγαστούς συνεργάτες για το επόμενο βήμα. Το μήνυμα για την οικονομική κρίση είναι σαφές πως εκτός από την Γερμανία αφορούσε και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ο Γάλλος Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως δεν κατάφεραν να περιορίσουν στα δικά τους σύνορα…
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου – Η αναθεώρηση των «ιερών» κειμένων
Με παρακαταθήκη και τη σιγουριά που δίνουν στον Μακρόν οι σημαντικές και κυρίως μαζεμένες του επιτυχίες, ο Πρόεδρος του «Εξαγώνου» ουσιαστικά σήμερα έρχεται να κυριαρχήσει και σε ολόκληρη την ήπειρο. Η πρόταση που ξεκάθαρα διατυπώθηκε για αλλαγή των Συνθηκών που απαιτούν απόλυτη ομοφωνία για την λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Ένωση των 27 έρχεται να αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες. Τα μηνύματα και πάλι έχουν πολλούς αποδέκτες. Μπορεί η Γερμανία να μην εναντιωθεί ανοιχτά σε αυτή την πρόταση που έχει επίσημα τεθεί από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, αλλά οι «δορυφόροι» του Βερολίνου θα το πράξουν και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως για αρχή Πολωνία και Ουγγαρία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην συμβεί αυτό που ο Μακρόν δεν συζήτησε ούτε πρότεινε αλλά ουσιαστικά ανακοίνωσε… Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από τα χέρια του ανθρώπου που εδώ και καιρό είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του. Όσοι πίστευαν πως δεν θα έφθανε η ώρα του, μετά την σημερινή του ομιλία πρέπει να ψάχνουν ομάδες για να στήσουν την στρατηγική τους με φόντο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η πιο ανοιχτή αγκαλιά της Ευρώπης
Ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε σε πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θέλει να μετρήσει -κατά την πάγια πρακτική- του εχθρούς, φίλους αλλά και αντιδράσεις. Αυτό που όμως κράτησε για το τέλος δεν είναι λίγο ή μικρό. Ο Μακρόν που είχε πριν από δύο χρόνια εντάσεις για την διάρκεια της ενταξιακής περιόδου των νέων μελών σήμερα ξεκαθάρισε πως αποσύρει αυτή του την ένταση. «Τα στάνταρ της Ευρώπης των 27 δεν είναι δυνατό να μειωθούν. Η ενταξιακή πολιτική θα συνεχίσει να έχει μακρά διάρκεια». Σε αυτόν τον σκόπελο ήρθε να παραθέσει μία δική του ή σχεδόν πρόταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος προτείνει τη δημιουργία αυτού που ονόμασε «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα». Σε αυτή θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όσες χώρες το επιθυμούν, θα απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων, αλλά δεν θα είναι στη ζώνη του ευρώ και η συμμετοχή τους σε αυτή την Ένωση δεν θα τους εγγυάται και μελλοντική ένταξη στην ομάδα των 27. Με αυτό τον τρόπο, ο Μακρόν ανοίγει παράθυρο για αρχή τόσο στην Ουκρανία όσο και στις Γεωργία και Μολδαβία προλαβαίνοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα ανατολικά της ηπείρου. Ο νέος ηγέτης της Ευρώπης κράτησε κυριολεκτικά το καλύτερο για το τέλος σημειώνοντας πως στην Ένωση αυτή θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όχι μόνο όσοι επιθυμούν την είσοδο στην οικογένεια της Ευρώπης αλλά και όσοι την εγκατέλειψαν… ουσιαστικά δείχνοντας έναν νέο δρόμο στην Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που οι Εργατικοί στο άμεσο μέλλον γίνουν κυβέρνηση και αποφασίσουν να ανατρέψουν το Brexit.