THEPOWERGAME
Το γαστρονομικό έδεσμα της Γαλλίας ονόματι φουά γκρα αποτελεί βασικό στοιχείο των πολυτελών εστιατορίων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, αυτή την περίοδο κυριολεκτικά εξαφανίζεται από τα μενού των εστιατορίων αφού μία πρωτοφανής κρίση έχει οδηγήσει ορισμένους παραγωγούς να αρχίζουν να σκέφτονται να μειώσουν τις μερίδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται μια επιδημία γρίπης των πτηνών που σαρώνει τη χώρα – και την Ευρώπη – εδώ και μήνες. Έχει ήδη καταστρέψει τη βιομηχανία πουλερικών της χώρας, αλλά τώρα απειλεί έναν από τα μεγαλύτερα προπύργιά της: τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια.
«Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που αρχίσαμε να έχουμε λιγότερο φουά γκρα και στη συνέχεια αυτή την εβδομάδα δεν πήραμε καθόλου», λέει ο Πασκάλ Λομπάρντ, ο σεφ και ιδιοκτήτης του Le 1862, εστιατορίου βραβευμένου με αστέρι Michelin στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η παραδοσιακή παραγωγή του, που περιλαμβάνει την αναγκαστική εκτροφή σε χήνες και πάπιες, έχει καταγγελθεί εδώ και καιρό από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι κατάφεραν να απαγορεύσουν τέτοιες μεθόδους σε άλλη μέρη.
Σημειώνεται πως η χώρα αναγκάστηκε να σκοτώσει 16 εκατομμύρια πουλερικά από τότε που ξεκίνησε η επιδημία για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021 για να προσπαθήσει να ελέγξει την ασθένεια.
«Αυτός ο αριθμός είναι άνευ προηγουμένου για τη Γαλλία, η οποία ποτέ δεν είχε εκτεθεί σε κρίση τέτοιας κλίμακας», δήλωσε η διευθύντρια της γαλλικής διεπαγγελματικής επιτροπής για τους παραγωγούς φουά γκρα, Μαρί-Πιερ Πε.
Η παραγωγή φουά γκρα στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί έως και 50% φέτος, καθώς η επιδημία επηρεάζει το 80% των παραγωγών στη χώρα.
Σε μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής φουά γκρα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοια κρίση, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καλυφθεί το έλλειμμα μέσω εισαγωγών.
Η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των κρατών-μελών του φουά γκρα – Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ουγγαρία – σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδημία. Τα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην απομόνωση και στον εμβολιασμό για να εξαλειφθεί η μάστιγα.