THEPOWERGAME
Η Τουρκία, ήδη αντιμέτωπη με αλματώδεις ανατιμήσεις στην εγχώρια οικονομία, καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη άνοδο των τιμών στα εμπορεύματα και τα λιπάσματα που έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκεται ο αγροτικός κλάδος σε μια χώρα όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί από 18,95% τον Ιούλιο του 2021 στο 69,97% φέτος τον Απρίλιο.
Με τη λίρα να παραμένει αδύναμη, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων αναψυκτικών αναρριχήθηκαν 89,1% τον περασμένο μήνα. Ο αγροτικός κλάδος αντιπροσωπεύει το 7% του τουρκικού ΑΕΠ, με την επαρχία Χατάι στο νότιο τμήμα της χώρας να είναι μια από τις πλέον παραγωγικές.
«Είναι η πιο δύσκολη περίοδος» υπογραμμίζει στους Financial Times ο επικεφαλής αγροτικής ένωσης στην Αντιόχεια, Μεχμέτ Μουζαφέρ Οκέι, ο οποίος εργάζεται εκεί επί τρεις δεκαετίες και είναι παραγωγός ελιάς, πιπεριών και σιταριού. Συμπληρώνει πως τα 25.000 μέλη της ένωσης παλεύουν να ανταπεξέλθουν στη διπλή πρόκληση της αύξησης των δαπανών και των χρεών τους. Ανάμεσα σε άλλα, οι μεταφορές ακρίβυναν κατά 105,86% τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ένας αγρότης με χωράφια κοντά τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα πώς οι επιπτώσεις του ράλι στα εμπορεύματα πολλαπλασιάζονται σε μια χώρα με αδύναμο νόμισμα. Προ 12μήνου, το κόστος του πετρελαίου ντίζελ για τα πέντε τρακτέρ του κόστιζαν 3.000 τουρκικές λίρες. Φέτος οι δαπάνες αυτές έχουν αναρριχηθεί στις 13.000 τουρκικές λίρες. Έχει επίσης τετραπλασιαστεί το κόστος των λιπασμάτων και των παρασιτοκτόνων.
Τουρκία: Η αγροτική πολιτική
Αν και η Τουρκία έχει δεχτεί κριτική για τις επιδοτήσεις που χορηγεί στον αγροτικό κλάδο από διεθνείς οργανισμούς, οι αγροτικοί παραγωγοί της χώρας επισημαίνουν πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την αλματώδη αύξηση των δαπανών τους. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στα καταστήματα τροφίμων και κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ για να μην αυξάνουν τις τιμές.
Οι τάσεις αυτές δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν στο επόμενο διάστημα. Ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI, ο οποίος ενσωματώνει τις τιμές ενός συνόλου πρώτων υλών, είχε ήδη αναρριχηθεί από τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ΄70, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 33% από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων και ειδικότερα των σιτηρών, ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλη επισιτιστική ανασφάλεια όχι μόνον στον αναπτυσσόμενο αλλά και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η κατάσταση αυτή αντανακλάται από την άνοδο του γενικού δείκτη τροφίμων του FAO (Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) και του επιμέρους δείκτη σιτηρών στις 159,3 και 170,1 μονάδες, αντίστοιχα, που είναι ένα ιστορικά υψηλά επίπεδα.