THEPOWERGAME
«Είπαμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα, περιμένουμε την αντίδραση της Μόσχας», ανέφερε το Βατικανό.
«Υπάρχει η διάθεση του Πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Βατικανού, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν.
«Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.
Επικρίσεις για το… «παπαδοπαίδι του Πούτιν»
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε νωρίτερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην συνέντευξή του είπε ότι ο Κύριλλος που υποστήριξε τον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε ένα λάθος ύφος για να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στην δήλωση που περιείχε την λέξη «παπαδοπαίδι».
«Παρόμοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συνεισφέρουν στην καθιέρωση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι εξαιρετικά αναγκαίος στην παρούσα χρονική περίοδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο απέναντι σε μια Δύση την οποία θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη των εκκλησιών στην Ανατολική Χριστιανική κοινότητα, που διαμορφώθηκε μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, το οποίο σηματοδότησε την διάσπασή της με τον Χριστιανισμό της Δύσης. Σήμερα έχει στις τάξεις της περίπου 100 εκατομμύρια πιστούς εντός της Ρωσίας και περισσότερους εκτός.
Η Ουκρανία έχει περίπου 30 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ είναι χωρισμένη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που τελεί υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας και σε δύο άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η μία εκ των οποίων είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που είναι αυτοκέφαλη.
Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ ο Πατριάρχης Κύριλλος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, πρότεινε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου.
Ο Πατριάρχης έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο μιας μαύρης λίστας, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού και επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί ως υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις, οι οποίες θα συνεπάγονται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών, θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη των χωρών μελών της ΕΕ για να εγκριθούν.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν τις κυρώσεις, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που είχε προτείνει νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και περιορισμούς στις ρωσικές τράπεζες.
Η πρώτη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, κυρίως επειδή ορισμένες χώρες ήσαν επικριτικές σε σχέση με το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και άλλα μέτρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όπως η απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο.
Νωρίτερα σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Πατριαρχείο της Μόσχας.