THEPOWERGAME
Αν και η Γερμανία έχει μειώσει την εξάρτησή της στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο 40% από το ήμισυ των συνολικών προμηθειών της, οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας όπως επίσης της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ετοιμάζονται να προσαρμόσουν τις πληρωμές τους στον νέο μηχανισμό του Κρεμλίνου.
Ενώ κάποιοι από τους μεγαλύτερους διανομείς φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, συμπεριλαμβανομένης της Uniper με έδρα Ντίσελντορφ και της αυστριακής OMV, η ιταλική Eni εξετάζει ακόμη τις επιλογές της.
Αυτά μαρτυρούν οι πηγές των Financial Times, καταδεικνύοντας πως η Μόσχα έχει ακόμη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο λόγω της μεγάλης εξάρτησης των ισχυρότερων οικονομιών της Ε.Ε στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Eni έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μάιου για να λάβει τελική απόφαση καθώς τότε λήγει η επόμενη πληρωμή των συμβολαίων της. Για τα τέλη Μάιου έχει επίσης δρομολογηθεί η επόμενη πληρωμή της Uniper, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Ο ενεργειακός όμιλος με έδρα Ντίσελντορφ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ, όπως αναφέρεται στα υπάρχοντα συμβόλαια, τονίζοντας πως η Γερμανία δεν είναι σε θέση για να διαχειριστεί μια άμεση διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.
Συζητήσεις για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά όχι το φυσικό αέριο
Η Μόσχα απαίτησε τέλη Μαρτίου να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές στα υπάρχοντα συμβόλαια φυσικού αερίου με εχθρικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε που έχουν εφαρμόσει πέντε πακέτα κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ναι μεν συζητείται στις Βρυξέλλες ένα εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, πλην όμως η άμεση διακοπή των προμηθειών σε φυσικό αέριο θα οδηγούσε σχεδόν αυτόματα τις οικονομίες σε ύφεση, προειδοποιούν μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι. Η Ε.Ε καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία και αντίστοιχα το 40% σε φυσικό αέριο.
Θεωρητικά τα υφιστάμενα αποθέματα επαρκούν για τους επόμενους μήνες, αλλά θα έπρεπε να εφαρμοστούν περιορισμοί στην κατανάλωση εν όψει του ερχόμενου χειμώνα όσο τα κράτη-μέλη Ε.Ε προχωρούν σε νέες παραγγελίες από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αλγερία και άλλες χώρες.
Συν τοις άλλοις, η απευθείας διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη θα συνεπάγονταν μείωση στην παγκόσμια προσφορά και άρα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ήδη οι κυβερνήσεις είναι βαθύτατα προβληματισμένες από την άνοδο του κόστους διαβίωσης, με την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν αντί της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας να αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για όλη την Ευρώπη.
ΕΕ: μια δοκιμασία για την πολιτική ενότητα των κρατών-μελών
Όμως το γεγονός ότι οι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης συμμορφώνονται με την απαίτηση της Μόσχας να ανοιχτούν δυο λογαριασμοί, ένας σε ξένα νομίσματα και ένας ρούβλια, στην Gazprombank για να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου έρχεται σε σύγκρουση με τις προθέσεις της Ε.Ε να αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων. Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ε.Ε έχει καταβάλει πάνω από το 30 δισ ευρώ για την πληρωμή φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα στη Μόσχα.
Βάσει του νέου μηχανισμού του Κρεμλίνου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίζουν να πληρώνουν σε ευρώ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Gazprombank αλλά μετά τα κεφάλαια αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό.
Συν τοις άλλοις, το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στην Gazprombank, η οποία διατηρεί την έδρα της στην Ελβετία, από μια σειρά ενεργειακών ομίλων της Ε.Ε δοκιμάζει την πολιτική ενότητα των κρατών-μελών όταν το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία από σύσσωμη τη Δύση. Ας μην λησμονούμε πως την Τετάρτη η Gazprom δεν δίστασε να διακόψει τις παροχές φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία όταν ήρθε η στιγμή για να καταβάλουν το αντίτιμο στις παραδόσεις του Απριλίου διότι οι κυβερνήσεις τους αρνούνται να πληρώσουν το Κρεμλίνο με ρούβλια.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως αυτή η τακτική του Κρεμλίνου είναι εκβιασμός. Όμως οι Βρυξέλλες έχουν παραδεχτεί πως ο νέος μηχανισμός δεν αποτελεί απαραιτήτως παραβίαση των κυρώσεων.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι σύμβουλοι της Κομισιόν έχουν συμπεράνει πως κυρώσεις εις βάρος της Gazprombank θα έθεταν τον μηχανισμό σε κίνδυνο και θα οδηγούσαν σε πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.