THEPOWERGAME
Μόλις κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν επανάφερε την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τονώνοντας προσδοκίες για τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει τα δεδομένα, τουλάχιστον, για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάστηκε να ανακαλέσει μορατόριουμ στην έκδοση νέων αδειών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εκτάσεις του ομοσπονδιακού κράτους.
Περίπου 576 χιλιάδες στρέμματα σε εννέα πολιτείες θα δοθούν σε μακροχρόνια μίσθωση, με την υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Ντέμπ Χάαλαντ, να δηλώνει πως «σήμερα ξεκινάμε μια αναθεώρηση για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των ΗΠΑ προς το όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών».
Πράγματι, το αντίτιμο είναι υψηλότερο από το 12,5% στο 18,75% ενώ είναι μικρότερες οι εκτάσεις που διατίθενται σε μακροχρόνια μίσθωση, παρατηρούν οι Financial Times.
Γενικά η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε εκτάσεις του ομοσπονδιακού κράτους αντιπροσωπεύουν ένα 10% της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ και οι νέες μισθώσεις δεν θα αποδώσουν νωρίτερα από μήνες εάν όχι χρόνια. Όμως η άρση του μορατόριουμ στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε κρατική γη αντανακλά μια μεταστροφή των αρχικών υποσχέσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν και θέτει υπό αμφισβήτηση τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.
Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών αυτόν τον Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να πλοηγήσει την κυβέρνηση σε νερά που είναι ταραγμένα από τη δυσαρέσκεια όσων περίμεναν περισσότερα για το περιβάλλον και εκείνων που πασχίζουν να καλύψουν την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας. Εκτός των άλλων, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί πως θα βοηθήσουν την ΕΕ να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκης της όσο αποστασιοποιείται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και των New York Times αποκάλυψαν πως η Τζίνα Μακάρθι, η κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, σχεδιάζει να υποβάλει την παραίτησή της λόγω της βραδείας προόδου που σημειώνεται στο πεδίο του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο, διέψευσε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Την ίδια ώρα, όμως, οι πιέσεις για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας είναι μεγάλη όχι μόνον για την απεξάρτηση της ΕΕ από τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας. Η ανεπάρκεια στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των καυσίμων και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει επιθετικότερα στην αύξηση των επιτοκίων.
Ναι μεν ο μέσος όρος της τιμής βενζίνης στις ΗΠΑ κινούνταν στα 4,07 δολάρια το γαλόνι προς τα τέλη Απριλίου από το υψηλό των 4,33 δολαρίων που είχε καταγραφεί έναν μήνα πριν, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη κατά 70% από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανάλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ στις αρχές του 2021. Αυτή η ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει αποσυντονίσει την κυβερνητική ατζέντα σε πολλές χώρες.
Δεν είναι τυχαίο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% το 2022 και το 2023 από το 6,1% το 2021, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,8 και 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας ανά έτος συγκριτικά με τον Ιανουάριο.
Στις ΗΠΑ, ειδικότερα, το ΔΝΤ διαβλέπει πως η οικονομική δραστηριότητα θα βαδίσει βραδύτερα κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη διετία, με ρυθμό 3,7% και 2,3% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.
Σε μια πιο απλή συγκυρία, η Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου θα συσχετίζονταν στις ΗΠΑ με την ολοκλήρωση του πρώτου 16μήνου μιας κυβέρνησης με φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενες προκλήσεις με την ετυμηγορία των ψηφοφόρων να δίνεται τον ερχόμενο Νοέμβριο.