THEPOWERGAME
O πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε, τόνισε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι.
Σε δηλώσεις του στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o κ. Τζεντιλόνι τόνισε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες συμμαχίες και θα ασκήσει επιπλέον πίεση στις ήδη πιεσμένες παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες είναι αρκετά ευάλωτες μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Επί δεκαετίες η Γερμανία επιδιώκει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, καθιστώντας την σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα, σε μια πολιτική που καθιστά τώρα δύσκολο για την Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια και ως εκ τούτου να σταματήσει να χρηματοδοτεί έμμεσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Πρέπει να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με τα απολυταρχικά καθεστώτα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους ομοϊδεάτες συμμάχους» πρόσθεσε. «Ο πόλεμος και οι συνέπειές του – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία – εντείνουν τις πιέσεις στις ήδη πιεσμένες παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες» τόνισε.
Ο Τζεντιλόνι δήλωσε παράλληλα, ότι η εισβολή ανάγκασε επίσης τα 27 έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα, πέραν των ήδη μεγάλων προγραμματισμένων επενδύσεων για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.
Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι το κόστος του Ουκρανικού πολέμου για την Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του, ωστόσο η οικονομική και υλική στήριξη προς την Ουκρανία, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες, καθώς επίσης η συνεχής στήριξη της οικονομίας της ΕΕ για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και οι διακοπές της παραγωγής θα ενισχύσουν το συγκεντρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ΕΕ κατά τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ αυτό το έτος.