THEPOWERGAME
Αν και πάνω από 1.000 κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε εταιρείες, οργανισμούς και πρόσωπα στη Ρωσία, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι στη χώρα εξακολουθούν να πληρώνονται από πολυεθνικούς ομίλους αν και έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, υπολογίζουν οι Financial Times. Εκτός των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων για τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία, εκατοντάδες εταιρείες του ανεπτυγμένου κόσμου ανήγγειλαν την οικειοθελή αποχώρησή τους είτε επειδή ήταν αντίθετες με την επιθετικότητα της Μόσχας, είτε διότι ήταν ανέφικτη η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.
Περίπου 35 ξένες εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλουν μισθούς ή να λειτουργούν στη Ρωσία, συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους ή ακόμη και των μαζικών απολύσεων. Οι εργοδότες αυτοί υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις στην περίπτωση απολύσεων και όσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως οι εναλλακτικές συρρικνώνονται δραματικά.
Σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα των Financial Times, τουλάχιστον 206.000 υπάλληλοι εξακολουθούν να αμείβονται από πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται κυρίως στη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και τα ηλεκτρονικά είδη. Ο Τσιπ Μπέργκ, διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss, δήλωσε μέσα στον Απρίλιο πως η εταιρεία καταβάλει μισθούς σε 800 υπαλλήλους στη Ρωσία. Αλλά η εταιρεία δεν γνωρίζει πότε θα επανέλθει σε λειτουργία στη χώρα καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις επί όγδοη εβδομάδα. Οι εταιρείες που απασχολούν στελέχη σε θέσεις γραφείου όπως η Boston Consulting Group και η McKinsey έχουν καταφέρει να μεταφέρουν το προσωπικό τους στο εξωτερικό. Όμως εταιρείες που διαθέτουν καταστήματα ή εργοστασιακές μονάδες στη Ρωσία δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Η Ikea έχει δεσμευτεί πως θα καταβάλει μισθούς για ένα τρίμηνο μέχρι τα τέλη Μάιου, δηλαδή έναν μήνα παραπάνω από το δίμηνο που προβλέπεται από τη ρωσική νομοθεσία. Είναι αρκετές οι εταιρείες που πασχίζουν να μεταφέρουν κεφάλαια στη Ρωσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δαπάνες αλλά δεν είναι εύκολο λόγω των κυρώσεων της Δύσης. Η McDonalds συνεχίζει να απασχολεί 62.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, υπολογίζοντας τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας και μισθώσεων στα 50 εκατ. δολάρια τον μήνα. Αν και η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει ένα κύμα απολύσεων, μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται αναπόφευκτη εντός των επόμενων μηνών.
Αν και πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν πως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων του Κρεμλίνου εκφράζουν ανεπίσημα τη διαφωνία τους με την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία, η προοπτική μιας αλλαγής στην πορεία του Κρεμλίνου είναι ανύπαρκτη. Αν και όσοι μίλησαν ανώνυμα, φοβούμενοι για αντίποινα, θεωρούν πως η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα καταστροφικό λάθος σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, υποψιάζονται ότι ο Πούτιν είναι ικανός να καταφύγει ακόμη και στην περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων. Οπότε δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας σε αυτή τη φάση του πολέμου.