THEPOWERGAME
Σε ντέρμπι εξελίσσεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάζει μικρό προβάδισμα έναντι της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με νέο exit poll που δημοσιεύει η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre.
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια είναι στο 23,5%.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.
Ο Ερίκ Ζεμούρ και η Βαλερί Πεκρές συγκεντρώνουν από 8%.
#Macron et #LePen seront au second tour selon quatre sondages sortie des urnes !
Le direct : https://t.co/tmJjQwqgGk#presidentielles2022 #Presidentielles #RadioLondres #JeVote @lalibrebe pic.twitter.com/G8gswYHqYs
— La Libre (@lalibrebe) April 10, 2022
Υπενθυμίζεται πως, στο προηγούμενο exit poll, Μακρόν και Λεμέρ μάχονταν στήθος με στήθος, συγκεντρώνοντας και οι δύο ποσοστό 24%.
Στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές από τις αστικές περιοχές, στις οποίες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί.
Σαμπάνιες στο εκλογικό κέντρο της Λεπέν
Σαμπάνιες στο εκλογικό κέντρο της Μαρίν Λεπέν εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών:
Au QG de la soirée électorale de Marine Le Pen près de Vincennes , on mise déjà sur un champagne de la victoire via @BertilleLgrc #AFP pic.twitter.com/H5yQbQs3Ji
— Anne Renaut (@AnneRenaut) April 10, 2022
Έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τις γαλλικές εκλογές
Περίπου 700 δημοσιογράφοι στο Κέντρο Τύπου, εκ των οποίων οι 125 από ξένα ΜΜΕ, 37 χωρών. Έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τις γαλλικές εκλογές
Quelques chiffres concernant la presse (en attendant d’avoir plus d’infos sur le déroulé de la soirée) : plus de 700 journalistes ont demandé une accréditation dont 125 de la presse étrangère (représentant 37 pays). Prise de parole d’Emmanuel Macron attendue entre 20h30 et 22h pic.twitter.com/noim9cWLXG
— Margaux Duguet (@MargauxDuguet) April 10, 2022
Μειωμένη η συμμετοχή στις εκλογές
Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».
Πώς η Λεπέν έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον Εμ. Μακρόν
Μπορεί το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν να εξελέγη με 24.01% στον α’ γύρο και 66.1% στον β’ γύρο, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τη Μαρίν Λεπέν, που ήρθε δεύτερη με 21.3% στον α’ γύρο και μόλις 33,9% στον β’ γύρο, ωστόσο τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η νίκη του δεν θα είναι το ίδιο εύκολη.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Μακρόν να έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις διεργασίες και αδιάκοπες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να προσελκύσει ψηφοφόρους, δείχνοντας πως προτεραιότητά της είναι οι Γάλλοι πολίτες και προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.
Είναι αξιοσημείωτο βέβαια, πως στην προεκλογική του ατζέντα, ο Μακρόν τοποθέτησε την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ενώ η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε την απαλλαγή φόρων για τους κάτω των 30 ετών, προσπαθώντας να «κλέψει» ψήφους από τον αντίπαλό της.
Στη Γαλλία επιτρέπεται η ψήφος με εξουσιοδότηση, ενώ υπάρχουν και Γάλλοι που δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Πρόκειται για τους 4.500 Γάλλους που κατοικούν στην Σαγκάη της Κίνας, όπου ως γνωστό υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.
Παράλληλα, μέτρα κατά του κορονοϊού δεν εφαρμόζονται, καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, ενώ θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι νοσούν από κορονοϊό, καθώς δεν υποχρεούνται σε καραντίνα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αίθουσες θα αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.