THEPOWERGAME
Τους Γάλλους ψηφοφόρους καλεί ο Εμανουέλ Μακρόν να ψηφίσουν, με την αποχή στις προεδρικές εκλογές να βγαίνει νικήτρια, καθώς το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το μεσημέρι, οριακά, το 25%.
Ειδικότερα, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%).
Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στις εκλογές του 2017, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πανηγυρικά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του την υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%. Ακόμη πιο πριν, στις εκλογές του 2012 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 28,3% και 31,2% το 2007.
Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή
Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%.
Καθώς τα ποσοστά αποχής κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ο Εμανουέλ Μακρόν με ένα λακωνικό Tweet, καλεί τους Γάλλους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Ψηφίστε», λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας.
A voté !
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 10, 2022
Πώς η Λεπέν έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον Εμ. Μακρόν
Μπορεί το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν να εξελέγη με 24.01% στον α’ γύρο και 66.1% στον β’ γύρο, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τη Μαρίν Λεπέν, που ήρθε δεύτερη με 21.3% στον α’ γύρο και μόλις 33,9% στον β’ γύρο, ωστόσο τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η νίκη του δεν θα είναι το ίδιο εύκολη.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Μακρόν να έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις διεργασίες και αδιάκοπες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να προσελκύσει ψηφοφόρους, δείχνοντας πως προτεραιότητά της είναι οι Γάλλοι πολίτες και προτάσσοντας το επιχείρημα ότι στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους.
Είναι αξιοσημείωτο βέβαια, πως στην προεκλογική του ατζέντα, ο Μακρόν τοποθέτησε την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ενώ η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε την απαλλαγή φόρων για τους κάτω των 30 ετών, προσπαθώντας να «κλέψει» ψήφους από τον αντίπαλό της.
Στη Γαλλία επιτρέπεται η ψήφος με εξουσιοδότηση, ενώ υπάρχουν και Γάλλοι που δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Πρόκειται για τους 4.500 Γάλλους που κατοικούν στην Σαγκάη της Κίνας, όπου ως γνωστό υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.
Παράλληλα, μέτρα κατά του κορονοϊού δεν εφαρμόζονται, καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, ενώ θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι νοσούν από κορονοϊό, καθώς δεν υποχρεούνται σε καραντίνα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αίθουσες θα αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.