THEPOWERGAME
Την ώρα που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδίδεται σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.
Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, γνωστοποίησε πως η Ουκρανία είναι πάντα προετοιμασμένη για συνομιλίες με τη Ρωσία.
Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες
Η Ουκρανία είναι πάντα έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ. Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.
«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.
Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ουκρανία παρουσίασε τις κύριες προτάσεις της για μια συμφωνία με τη Μόσχα μεταξύ των οποίων η «ουδετερότητά» της σε αντάλλαγμα για μια διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλειά της.
«Στα ανατολικά και στα νότια, παρατηρούμε μια συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και στρατευμάτων που ετοιμάζονται να καταλάβουν ένα ακόμη τμήμα του εδάφους μας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια μιας τέτοιας επίθεσης, είπε πως θα εξαρτηθούν από «πολλούς παράγοντες»: «από τη δύναμή μας, από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι μας θα μας προμηθεύσουν όπλα, και από τη βούληση του Ρώσου (Βλαντίμιρ Πούτιν) να πάει πιο μακριά».
Συζητήσεις Τζόνσον – Ζελένσκι για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.
Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Today I met my friend President @ZelenskyyUa in Kyiv as a show of our unwavering support for the people of Ukraine.
We’re setting out a new package of financial & military aid which is a testament of our commitment to his country’s struggle against Russia’s barbaric campaign. pic.twitter.com/KNY0Nm6NQ3
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 9, 2022
Φον ντερ Λάιεν: «Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τότε τι είναι»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.
Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούτσα κοντά στο Κίεβο. Μια ιατροδικαστική ομάδα ξεκίνησε χθες τις εκταφές από έναν ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται πτώματα αμάχων οι οποίοι σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης.
«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά», δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.
«Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου τις έδειξε: Να σκοτώνονται άνθρωποι καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, πως η καταστροφή στην πόλη έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές. Kτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος», είπε, αναφερόμενη στην Μπούτσα.
Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ εργάζεται μαζί με την Ουκρανία σε μια κοινή ερευνητική ομάδα ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές υποθέσεις στο μέλλον.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό [η υπόθεση] να είναι καλά τεκμηριωμένη, ώστε να αποτραπούν ήττες στο δικαστήριο επειδή τα στοιχεία δεν θα είναι αρκετά καλά», είπε ο φον ντερ Λάιεν.
Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Σολτς: Να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν θανάτους αμάχων
Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν».
Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούτσα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.
Η Ρωσία αποκαλεί «αποκρουστική πλαστογραφία» τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα την περίοδο της κατάληψης της πόλης, με σκοπό τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.
Μιλώντας σε μια συγκέντρωση πριν από τις εκλογές στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να εφοδιάζει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα για να στείλει το μήνυμα ότι είναι δεσμευμένη στην προστασία της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών.
«Τα ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα», είπε.
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η εισβολή είναι παράνομη και αδικαιολόγητη.
Μπορέλ: Οι βάναυσες επιθέσεις δείχνουν την πλήρη ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά από την επίσκεψή που πραγματοποίησε στην Ουκρανία, κάνοντας επίσης λόγο για εγκλήματα πολέμου στη χώρα, δήλωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Η βάναυση επίθεση από τη Ρωσία εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων στο Κραματορσκ δείχνει και πάλι την πλήρη ασέβεια του Κρεμλίνου για την ανθρώπινη ζωή. Θα αυξήσει μόνο την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
2.#WarCrimes: Brutal attack by Russia against defenceless civilians in #Kramatorsk again shows Kremlin’s complete disrespect of human life. It will only increase our support to Ukraine. Meeting tomorrow @IntlCrimCourt prosecutor to discuss tailored support, incl by @EUAM_Ukraine pic.twitter.com/j79VlhsMUB
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 9, 2022
Κομισιόν: Ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες, οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία (Πολωνία).
«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Παράλληλα, ξεπέρασαν τα 4,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες σήμερα. Είναι 59.347 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση χθες, Παρασκευή. Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περίπου το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ περίπου 210.000 μη Ουκρανοί έχουν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου.
Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.
Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.