THEPOWERGAME
Σε μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών του θα προχωρήσει ο Καναδάς μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ θα επανεξετάσει τη συνολική αμυντική πολιτική του, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες η καναδική κυβέρνηση.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει επιπρόσθετες αμυντικές δαπάνες 5,89 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2022 και του 2023, αλλά και μεταξύ του 2026-27 για τις ένοπλες δυνάμεις. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2022-23 θα είναι αυξημένος κατά 2,7%, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη αμυντικών δαπανών της προηγούμενης χρονιάς 2021-22.
Ο Καναδάς κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει ποσοστό 1,36% του ΑΕΠ που παράγει για την άμυνα, ενώ ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι νέες αμυντικές δαπάνες θα αυξήσουν το ποσοστό αυτό, στο 1,5% από το 2026-27. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό, παραμένει χαμηλό από το στόχο αμυντικών δαπανών που έθεσε το ΝΑΤΟ το 2006 και αφορά σε ποσοστό διάθεσης 2% επί του παραγόμενου ετήσιου ΑΕΠ των κρατών-μελών της συμμαχίας.
Η Οτάβα ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, της κυβερνοασφάλειας, αλλά και την ενίσχυση του Αμυντικού Οργανισμού της Βόρειας Αμερικής μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD), με στόχο την αποτροπή πιθανής ρωσικής επιθετικότητας κατά μήκος των πολικών περιοχών.
Η αμυντική αξιολόγηση θα συμπεριλάβει την επανεξέταση του εξοπλισμού και της τεχνολογίας που “έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις για την εκπλήρωση της αποστολής τους, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραστικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία” σύμφωνα με σχετική αναφορά στον προϋπολογισμό.
Ο Καναδάς θα δαπανήσει επίσης, 365,75 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2022-23 για την περαιτέρω διάθεση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ θα διαθέσει πρόσθετο αριθμό 460 στρατιωτών στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λετονία, που συνορεύει με τη Ρωσία, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των Καναδών στρατιωτών στους 1.260 στρατιώτες.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Καναδά μειώθηκε κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2014, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους προοδευτικούς του Τζάστιν Τριντό.
Οι συντηρητικοί, που είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης καλωσόρισαν την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και τη διάθεση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά τόνισαν ότι το Κίεβο χρειάζεται σημαντικά οπλικά συστήματα, τα οποία δεν του παρέχει ο Καναδάς.
«Καθώς υποστηρίζουμε οτιδήποτε που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Ουκρανία, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει» δήλωσε η Κάντις Μπέργκεν προσωρινή ηγέτης των συντηρητικών.