THEPOWERGAME
Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ παρουσίασε την Τετάρτη το «Πασχαλινό Πακέτο» μεταρρυθμίσεων, «τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική εδώ και δεκαετίες», όπως είπε, με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου η Γερμανία αφενός να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και αφετέρου να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία.
Το 600 σελίδων σχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο θέτει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της αιολικής ενέργειας και χαρακτηρίζει την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «υπερισχύον δημόσιο συμφέρον». Συνολικά, «αυτό το πακέτο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει ακόμη μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα έως το 2045 και πιθανότατα θα χάσει κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους, λόγω αποτυχιών του παρελθόντος.
Όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον σχεδιασμό, καθώς η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ορυκτό άνθρακα για να καλύψει το κενό που αφήνει ο περιορισμός των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία. Το Βερολίνο, σημείωσε, φιλοδοξεί να σταματήσει να εισάγει πετρέλαιο και άνθρακα από τη Ρωσία εντός τους έτους και φυσικό αέριο έως τα μέσα του 2024. «Μπορεί κανείς να δει πόσο γρήγορα γίνεται η απεξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε. Η Γερμανία θέλει το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, το οποίο θα συνιστά αύξηση κατά 42% από το 2021.
«Στο μέλλον, οι ανανεώσιμες πηγές θα λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον και θα υπηρετούν την δημόσια ασφάλεια. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επιταχύνουμε τον ρυθμό της μετάβασης. Με το ”Πασχαλινό Πακέτο” δημιουργούμε τις συνθήκες για ενεργειακή ασφάλεια και κυριαρχία στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, θέτουμε τα θεμέλια για την κλιματική ουδετερότητα της χώρας μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.
Ο κλάδος των ΑΠΕ καλωσόρισε τη δέσμη μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα, με την Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας να τονίζει παράλληλα ότι τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.