THEPOWERGAME
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.
Τι σημαίνει αυτό
Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.
Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε η πηγή του Ρόιτερς.
Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.
Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Ρόιτερς.
Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.
«Σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», είπε η εκπρόσωπος, προτού προσθέσει πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».
Η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών για να εκτελέσει την πληρωμή, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.
Η Ρωσία, η οποία εκκρεμεί να αποπληρώσει 15 ομόλογα στους διεθνείς πιστωτές της, ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους της ως αυτό το στάδιο, παρά την επιβολή κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τη Δύση. Όμως το εγχείρημα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο.
Εάν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή εάν κάνει πληρωμές σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.
Μολονότι η Μόσχα δεν έχει πια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, η στάση πληρωμών θα σήμαινε πως δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προτού αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές της και διευθετήσει τις όποιες προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια έχουν προκύψει στο μεταξύ.
Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά τη χρεοκοπία της το 1998, όταν η οικονομία της είχε αποσταθεροποιηθεί από την χρηματοοικονομική κρίση το έναυσμα της οποίας δόθηκε στην Ασία.
Έκτοτε, η Μόσχα μπόρεσε να εξασφαλίσει προοδευτικά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και συναλλαγματικά αποθέματα 600 και πλέον δισ. δολαρίων, χάρη στις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου. Ωστόσο μεγάλο μέρος των ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος πάγωσε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.