THEPOWERGAME
Καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις σε δυτικές εταιρίες έχουν συσχετιστεί με τη Ρωσία εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει εάν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Kaspersky Lab, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στην ασφάλεια του Διαδικτύου. Οι απόψεις διίστανται καθώς ελλοχεύουν φόβοι μήπως το Κρεμλίνο χρησιμοποιήσει την εταιρεία ως μέσο για την παρακολούθηση πελατών της σε μια συγκυρία που η Δύση έχει απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, τα λογισμικά συστήματα της Kaspersky χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα και νομικές οντότητες, γεγονός που καθιστά πρακτικά δύσκολη την επιβολή κυρώσεων.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για να συμπεριλάβουν τη ρωσική εταιρεία στη λίστα των κυρώσεών τους, αναβάλλοντας την επιβολή μέτρων σε αυτή τη φάση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην Wall Street Journal. Πέραν τούτου έχουν εκφραστεί φόβοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μήπως μια τέτοια κίνηση πυροδοτήσει αντιδράσεις και ειδικότερα κυβερνοεπιθέσεις ενάντια της Δύσης, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα.
Από την πλευρά της, η Kaspersky αρνείται πως συνεργάζεται με τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση με στόχο την κατασκοπεία μέσω του Διαδικτύου ή άλλες ενέργειες που μπορεί να κρύβουν υποχθόνια κίνητρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ρωσικής εταιρείας συναντήθηκαν με την αμερικανική κυβέρνηση για να συζητήσουν κυρίως το γεωπολιτικό κλίμα και όχι την ακεραιότητα των προϊόντων της, τόνισε η ίδια. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως τα προϊόντα λογισμικού της Kaspersky ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν κρυφά ως εργαλεία κατασκοπείας σε χρήστες εάν το απαιτήσει το Κρεμλίνο.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους είναι προ πολλού καχύποπτοι για τις σχέσεις της εταιρείας με την Μόσχα. Τέλη Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε την Kaspersky ως μια από τις οντότητες που μπορεί να εκθέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη εταιρεία της Ρωσίας που περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, η οποία κυριαρχούνταν μέχρι πρότινος από ομίλους τηλεπικοινωνιών της Κίνας. Σήμερα η λίστα αυτή απαρτίζεται από επτά κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Huawei και ZTE, και την Kaspersky. Αυτό σημαίνει πως καμία από αυτές δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιδοτήσεις του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ που δίνονται μέσα από το Universal Service Fund της FCC. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της FCC, στόχος είναι να «προστατευθούν τα δίκτυα μας από την απειλή οντοτήτων που στηρίζονται από το κινεζικό και ρωσικό κράτος».
Στο στόχαστρο Huawei και ΖΤΕ
Την ίδια ώρα, όμως, οι Huawei και ΖΤΕ πιθανώς να έρθουν αντιμέτωπες με νέες κυρώσεις εκτός αυτών που τους επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω των διασυνδέσεών τους με τη Ρωσία. Επί του παρόντος, η Huawei στηρίζεται στον μεγάλο όγκο αποθεμάτων που είχε εξασφαλίσει σε τσιπ, με τον εκ περιτροπής πρόεδρο του ομίλου, Γκούο Πινγκ, να δηλώνει πως εξετάζεται ο επανασχεδιασμός προϊόντων προκειμένου να παρακαμφθεί η αμερικανική τεχνολογία και να διασφαλιστούν ανάλογες επιδόσεις έστω και με λιγότερα προηγμένα τσιπ.
Μολονότι οι υφιστάμενες αμερικανικές κυρώσεις έπληξαν πέρσι τα συνολικά έσοδα των έξυπνων τηλεφώνων με ετήσια πτώση κατά 29%, η Huawei έχει επωφεληθεί από τις πωλήσεις στη Ρωσία όπου σημειώθηκε αύξηση 300% κατά τη διάρκεια των πρώτων δυο εβδομάδων του Μαρτίου. Τριψήφια άνοδο πωλήσεων επίσης κατέγραψαν οι Oppo και Vivo, επίσης κινεζικών προϊόντων. Ωστόσο, οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας επεκτείνονται και στον τομέα της τεχνολογίας.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τις συνακόλουθες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία αντικατέστησε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές με εξοπλισμό των Huawei και ΖΤΕ. Εάν η Νokia και η Ericsson αποχωρήσουν ολοσχερώς από τη Ρωσία, τότε η Μόσχα «θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ τις κινεζικές εταιρείες, ιδιαίτερα την Huawei», σχολιάζει στους Financial Times ο Χασούκ Λι-Μακιγιάμα, ειδήμονας τηλεπικοινωνιών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομία.