THEPOWERGAME
Λίγο πριν από την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών με τη Ρωσία στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται δύσπιστος ως προς τις προθέσεις της Μόσχας, ωστόσο φαίνεται πως διαβλέπει θετικά σημάδια.
Εν τω μεταξύ, η Λουσιτσάνσκ δέχεται από το πρωί ανηλεείς βομβαρδισμούς. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως τα ρωσικά στρατεύματα που απομακρύνθηκαν από το Κίεβο δεν αποσύρθηκαν, αλλά είναι στο πλαίσιο της ανασύνταξης των δυνάμεων από τη Ρωσία. Πάντως, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του BBC η ημέρα ξεκίνησε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τις σειρήνες για αεροπορική επιδρομή και εκρήξεις. Την ίδια ώρα συνεχίζονται -σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις- οι «παράνομες ενέργειες» της Ρωσίας σε Ζαπορίζια και Χερσώνα, ενώ οι εικόνες καταστροφής στο Τσερνίχιβ κάνουν το γύρο του κόσμου.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποίησε ότι το γραφείο της αποστολής της ΕΕ στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε, ενώ ο ΟΗΕ υπολογίζει σε χιλιάδες τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη.
Ζελένσκι: «Θετικά σημάδια» στις συνομιλίες με τη Ρωσία – Δυσπιστία για τις προθέσεις της Μόσχας
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.
Βομβαρδίζονται από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας συνοικίες της Λουσιτσάνσκ
Εν τω μεταξύ, συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram. «Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.
Vitaly Kim showed what the building of the #Mykolaiv Regional State Administration looked like after the occupiers' rocket attack.
The strike killed 12 people and 34 were wounded, the #Ukrainian media reported. pic.twitter.com/kWGpiEPm6D
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022
Ουκρανία: Συνεχίζονται οι «παράνομες ενέργειες» της Ρωσίας σε Ζαπορίζια και Χερσώνα
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν στην καθημερινή τους ενημέρωση ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να «διαπράττουν παράνομες ενέργειες» κατά του τοπικού πληθυσμού στη Ζαπορίζια, ανατολικά και στη Χερσώνα, στα νότια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται πως η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει στρατεύματα στην χώρα και να κάνει επιδρομές σε σπίτια κατοίκων της περιοχής, να συλλαμβάνοντας φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της δέσμευσης της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο.
Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο
Η ανταποκρίτρια του BBC μετέδωσε πως η ημέρα ξεκίνησε στην ουκρανική πρωτεούσα με τις σειρήνες για αεροπορική επιδρομή να ηχούν και στη συνέχεια ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις από τα περίχωρα της πόλης που έγιναν αισθητές μέχρι το κέντρο.
Ακόμη ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Κίεβο, έγραψε στο Twitter ότι «πολλοί ήχοι πυροβολικού αντηχούσαν από την άκρη της πόλης προς το κέντρο».
A few hours after Russia said it would drastically scale back combat operations around Kyiv, many sounds of artillery were rumbling from the edge of the city to the centre, where I was. Don’t know whether it was Russian or Ukrainian or both. Also a few sirens… https://t.co/0Ozg8NaSXS
— Jeremy Bowen (@BowenBBC) March 30, 2022
Η Ρωσία απέκλεισε πάνω από 90 πλοία με τρόφιμα στον Εύξεινο Πόντο
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι η Ρωσία μπλόκαρε πολλές δεκάδες εμπορικά πλοία με τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
Η παρεμπόδιση τουλάχιστον 94 πλοίων που κατευθύνονται από τον Εύξεινο Πόντο προς τη Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση σε πολλές περιοχές, εκτιμάται.
«Το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού προέρχεται συνήθως από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και το 20% του παγκόσμιου καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου», είπε η κα Σέρμαν.
Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της, δεν τα αποσύρει
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ότι η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει. Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.
«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι. Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.
Γραφείο της αποστολής της ΕΕ στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε
Στο επιχειρησιακό πεδίο, το Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε». «Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). «Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.
Σε «χιλιάδες» υπολογίζει ο ΟΗΕ τους άμαχους που βρήκαν τον θάνατο στη Μαριούπολη
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως χιλιάδες πολίτες μπορεί να είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριύπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.
«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.
Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.
Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών. Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.
«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “ αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.
Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε. Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν, συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.
Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.